10 vragen aan: Hans van der Mey van @elfstedentweets

Hans van der Mey is een bezige bij. Hij is de persoon achter het Twitter-account @elfstedentweets, goed voor bijna 12.000 volgers. Daarnaast is hij initiatiefnemer van het Mienskip-project Leeuwarden 2018 en alsof hij het met zijn eigen bedrijf nog niet druk genoeg heeft verbouwd hij ook nog eens een oude boerderij in Stiens, waar hij op de website Boerderijverbouwing.nl een blog over bijhoudt. Daarnaast heeft hij het boek ‘Altijd Frankrijk‘ geschreven. Voor de rubriek ’10 vragen aan’ stelde ik hem de volgende 10 vragen:

1. Slechts 397 tweets verstuurde je met het Twitter-account @elfstedentweets. Toch heb je bijna 12.000 volgers op dit account. Hoe verklaar je het succes van dit account?

Dit komt door een aantal factoren. Het was de eerste strenge winter in het Twitter-tijdperk. Daarnaast woon ik op steenworp afstand van Bartlehiem, vanuit onze boerderij kan ik het wereldberoemde gehucht zien liggen, mede hierdoor kan ik snel relevante items delen.  Daarnaast vind ik het echt heel leuk om mijn volgers er actief bij te betrekken. Ik probeer alle reacties te beantwoorden. En ja, als het eenmaal begint te vriezen ben ik niet meer te stoppen. Ook dit enthousiasme zal ongetwijfeld helpen!

2. Toen je begon met @elfstedentweets, wat voor doel had je toen met dit account?

Mijn volgers voorzien van juiste en relevante informatie, direct vanaf het elfstedentraject, dat is toch prachtig! Daarnaast natuurlijk ook de sfeer laten voelen die winter in Friesland met zich meebrengt, @elfstedentweets telt veel volgers van buiten de provincie Friesland.

3. Onder de bijna 12.000 volgers zijn er een aantal BN’er. Onder andere Rintje Ritsma en Doutzen Kroes volgen dit account. Hoe bijzonder vind je dat?

Het is leuk, maar iedere volger is leuk. Vooral als deze actief meedoet door het insturen van foto’s, een vraag stelt of een tweet retweet. Ik weet dat Doutzen weleens een tweets heeft geretweet, dat valt op, maar om eerlijk te zijn is het tijdens een vorstperiode zo druk, dat ik hier eigenlijk niet bij stil sta. We zijn allemaal liefhebbers en interactie met al mijn volgers, dat geeft een kick! Trouwens, door mijn @elfstedentweets ben ik al diverse keren op televisie en radio geweest, o.a. in het 20:00 uur journaal. Het leuke is dat mensen je gaan herkennen als ik me op elfstedenijs begeef!

Met Peter ter Velde van de NOS

4. Waar komt je fascinatie voor de Elfstedentocht vandaan?

Het is een machtig evenement wat gelukkig nog grotendeels door de natuur wordt bepaald. Daarnaast bevat de Elfstedentocht alle elementen die samen voor een onvergetelijke dag zorgen. Zelfs als je niet mee schaatst!

5. Je schaatste zelf in 1986 de Elfstedentocht uit. Wat is je het meest bijgebleven van die dag?

Het was uiteraard een tocht zonder moderne communicatiemiddelen. Op het moment dat ik het Slotermeer verliet, op naar Stavoren, stond er groot houten bord voor de rietkraag met daarop de naam van winnaar gekliederd. Voor mijn gevoel was ik pas begonnen aan de tocht…

6. In 1997 vond de laatste Elfstedentocht plaats. Wat deed jij die dag?

Twee dingen sprongen eruit. Wachten op mijn schoonmoeder in Workum, ze kon niet verder, volledig uitgeput. ‘s Avonds zijn we met de auto naar Finkum gereden. Koplampen van de auto aan en in het schaarse licht vermoeide schaatsers aangemoedigd. Machtige beelden leverde dat op:  eenzame schaatser die het donker inschaatsten, op weg naar Bartlehiem.  Of ze allen de finish haalden? Ik betwijfel het.

7. In 2012 zaten we misschien wel het dichtst bij een Elfstedentocht sinds de laatste Elfstedentocht in 1997. Wat ging er door je heen toen je hoorde dat het ‘m toch echt niet ging worden? 

Oei, ik was er echt even goed ziek van. Stiekem denk je er wel over na, maar toch: je blijft hoop houden. Ook je activiteiten op Twitter krijgen plots veel minder waarde. Het aantal volgers op @elfstedentweets daalde met ruim 6.000 volgers, ook dat is niet leuk.  Inderdaad: tijdens de piek in 2012 telde ik ruim 18.000 volgers, laat het dus maar snel weer gaan vriezen!

Bij Bartlehiem

8. Als groot liefhebber van de Elfstedentocht hoop je natuurlijk op een strenge winter. Wanneer is een winter voor jou geslaagd?

Een week voluit op natuurijs kunnen schaatsen, dat is al mooi. Maar ja, dan begint het nog meer te kriebelen.

9. Mocht er de komende jaren nog een Elfstedentocht komen, sta jij dan weer op de schaatsen?

Nee, dat is niet meer voor mij weggelegd. De Elfstedentocht o.a. via @elfstedentweets verslaan is een prima alternatief.

10. Naast @elfstedentweets hou je je onder andere ook bezig met leeuwarden2018.nl, een initiatief waarbij Friese bedrijven zichzelf presenteren op deze website en zo samen een spaarpotje vormen voor een cultureel/maatschappelijk initiatief in 2018. Wat hoop je hier uiteindelijk mee te bereiken voor Leeuwarden?

‘Mienskip’ is een van de peilers waardoor Leeuwarden de titel Leeuwarden Culturele Hoofdstad heeft gewonnen. Samen iets doen. Vanuit deze gedachte is www.leeuwarden2018.nl ontstaan, ik wil buiten de geijkte paden om, Friese bedrijven een online podium geven om zo ook te kunnen profiteren van de vele toeristen die heel Friesland gaan bezoeken. Naast een bedrijfsprofiel kunnen ze ook evenementen of berichten laten plaatsen op de website die linken naar hun profiel. Met z’n allen Leeuwarden en heel Friesland digitaal op kaart zetten voor 2018 en ook nog eens samen een klein project stimuleren, dat is het doel! En als er in 2018 ook nog eens een heuse Elfstedentocht zou plaatsvinden…

Wil jij ook eens 10 vragen beantwoorden voor de rubriek ’10 vragen aan’? Stuur dan even een mailtje naar johanna.gercama[@]blog.nl, dan neem ik contact met je op!

Lees ook:Friesland.blog.nl op Instagram februari
Lees ook:Friesland.blog.nl nu ook actief op Instagram
Lees ook:Elfstedentocht op 19 februari 2016, al 20.000 mensen meldden zich aan
Lees ook:Elfstedentocht per MTB
Lees ook:Alle Elfstedentocht-leden mogen voortaan meedoen met Elfstedentocht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>