Tom van Slooten nieuwe directeur Natuurmuseum Fryslân

Per 1 januari 2017 heeft het Natuurmuseum Fryslân een nieuwe directeur: Tom van Slooten. Van Slooten wordt de opvolger van Gerk Koopmans die ruim tien jaar leiding heeft gegeven aan het museum. Koopmans blijft nog twee jaar bij het museum betrokken als projectleider Friesland onder Water 3.0.

Van Slooten (1964) heeft een ruime ervaring in de museale sector. Tot voor kort was hij werkzaam als directeur van Historisch Goud, een erfgoedinstelling bestaande uit twee musea (Kasteel Hoensbroek en het Thermenmuseum Heerlen) en een regionale archiefdienst (Rijckheyt). Als cultureel ondernemer weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om bezoekers te trekken met bijzondere projecten. Zo initieerde hij een zandsculpturenfestival ‘Ridders en Kastelen’ dat verschillende prijzen in de wacht sleepte. Van Slooten is geen onbekende in Fryslân. Eerder werkte hij bij de Provinsje Fryslân en het Ryksargyf Fryslân (de voorloper van Tresoar). Verhalen vertellen is een speerpunt in zijn werk.

De huidige directeur Gerk Koopmans blijft nog twee jaar verbonden aan het Natuurmuseum. Als projectleider Friesland onder Water 3.0 wordt het in deeltijd zijn taak om de realisering van de nieuwe onderwaterwereld in goede banen te leiden. Friesland onder Water 3.0 wordt een geheel vernieuwde en uitgebreide versie van de huidige presentatie. De onderwaterwereld zal niet alleen het zoetwater milieu laten zien, maar ook het zoute water van Werelderfgoed De Waddenzee. Nieuw is bovendien dat bezoekers er niet meer lopend doorheen gaan, maar er doorheen ‘varen’. Er is een grote verbouwing nodig om deze nieuwe plannen te realiseren. Friesland onder Water 3.0 zal in het voorjaar van 2018 open gaan en zal een belangrijke bijdrage zijn in Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa.

Voor Koopmans breken er nog drukke tijden aan. Het herfstvakantiespektakel WETTER, water ondersteboven is in aantocht. Hier leren kinderen door middel van allerlei doe-activiteiten dat schoon, veilig en voldoende drinkwater niet altijd vanzelfsprekend is. In november volgt de opening van Et annet Stedt, en annen tid, dieren van toen en elders, een overzichtstentoonstelling van het werk van Paleo/Wildlife Artist Ester van Hulsen. Het jaar wordt afgesloten met een spectaculaire kerstexpositie: De Grootste Kerststal van de Wereld, een kerstdiorama van honderd vierkante meter en ruim 1700 figuurtjes.

Daarna geeft Koopmans het stokje door aan Van Slooten die, naast alle tijdelijke exposities en vakantie-activiteiten voor de komende jaren, met de Culturele Hoofdstad en de opening van Friesland onder Water 3.0 een uitdagende tijd tegemoet gaat.

Foto: Bas Quaedvlieg

Foto: Bas Quaedvlieg

Lees ook:Natuurmuseum Fryslân ontvangt subsidie van 3,5 ton
Lees ook:Op laatste bezoekdag ontvangt Animal Inside Out de 60.000e bezoeker
Lees ook:Al 10.000 bezoekers voor Animal Inside Out
Lees ook:Leeuwarder dierentuin AquaZoo failliet
Lees ook:Friese media bundelen krachten met online platform ‘Finster op Fryslân’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>