Fascinerende expositie Animal Inside Out te zien in Natuurmuseum Fryslân

Het is dé allergrootste expositie die het Natuurmuseum Fryslân ooit heeft georganiseerd en ze zijn er dan ook maar wat trots op dat zij de primeur in Nederland hebben: Animal Inside Out, van Dr. Gunter von Hagens (bekend van Body Worlds). Animal Inside Out is tentoonstelling waarin de anatomie van dierenlichamen centraal staat. En dat is even fascinerend als imponerend. Bovendien dient de tentoonstelling een hoger doel; met de tentoonstelling hoopt het Natuurmuseum Fryslân dat de mens met meer respect zal gaan kijken naar het dierenrijk. De tentoonstelling kan dan ook gezien worden als een eerbetoon aan alle dieren.

Verbazing

In de reizende tentoonstelling is van alles te zien en als bezoeker val je van de ene verbazing in de andere. Waar je je het ene moment zit te verbazen over het bloedvatenstelsel van een haai, kijk je even later gebiologeerd een beer in de bek. Dankzij een uniek proces van conserveren genaamd plastinatie, zijn alle dieren op een bijzondere wijze van binnen te bekijken. De dieren zijn niet alleen maar in skeletvorm te zien of opgezet, maar je krijgt tot in de fijnste details de beenderstructuur, het zenuwstelsel, de spieren, organen en pezen te zien.

Natuurlijke dood gestorven

‘Belangrijk om te weten is dat ieder dier dat in deze tentoonstelling te zien is een natuurlijke dood gestorven is en ter beschikking is gesteld door bijvoorbeeld dierentuinen of door particulieren. Geen enkel dier is gedood voor de tentoonstelling. De olifant Samba komt bijvoorbeeld uit een Duitse dierentuin’, aldus curator Angelina Whalley.

Olifant binnenstebuiten gekeerd

Pronkstuk in de collectie is absoluut deze olifant, die in het Natuurmuseum Fryslân een prominente plek in het atrium heeft gekregen. Ook de giraffe maakt vanwege de enorme omvang indruk. Toch zijn het niet alleen de grote dieren die maken dat de tentoonstelling zo bijzonder is. Juist ook de kleinere dieren zoals de duif, een veulentje en een hond (deze is nieuw in de collectie en is nog nergens anders vertoond) maken dat de tentoonstelling compleet is.

Mensenlichaam

In de tentoonstelling is ook een mensenlichaam te zien. Hier is bewust voor gekozen om het publiek bewust te maken van de vele overeenkomsten tussen mens en dier. Mensen en dieren lijken sterk op elkaar. Ieder orgaan dat je bij een mens ziet, zie je ook bij dieren maar dan vaak een stuk beter ontwikkeld. Alleen de grote hersenen van de mens zijn beter ontwikkeld dan bij dieren.

Zwangere geit

Mijn persoonlijke favoriet in de tentoonstelling is een geit waarvan te zien is dat deze drie kleine geitjes draagt. In eerste instantie valt het niet op, maar wie beter kijkt zal zien dat er daadwerkelijk drie kleine geitjes in de buik van de moedergeit zitten.

Weekend van de Wetenschap

Aankomende zaterdag (3 oktober) wordt tijdens het Weekend van de Wetenschap de tentoonstelling geopend voor het publiek. Vanaf dan is de tentoonstelling drie maanden geopend voor publiek, tot en met 3 januari 2016. Het Natuurmuseum hoopt op minimaal 30.000 bezoekers, maar verwacht dit aantal te zullen overtreffen. Zo zijn er al talloze scholen vanuit het hele land die interesse hebben getoond om de tentoonstelling te bezoeken. Persoonlijk vind ik de tentoonstelling een aanrader voor iedereen, zowel jong als oud. Het is fascinerend om te zien hoe een dierenlichaam in elkaar zit. Het feit dat je gewoon om de dierenlichamen heen kunt lopen en zo elk detail van dichtbij kunt bekijken maakt dat het een hele levendige tentoonstelling is en dat maakt de tentoonstelling uitermate geschikt voor kinderen.

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op www.animalinsideout.com en over het Natuurmuseum Fryslân op www.natuurmuseumfryslan.nl.Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:Al 25.000 bezoekers voor Animal Inside Out in Natuurmuseum Fryslân
Lees ook:In eerste weekend al 1200 bezoekers voor Animal Inside Out
Lees ook:Op laatste bezoekdag ontvangt Animal Inside Out de 60.000e bezoeker
Lees ook:Nieuwe tentoonstelling in Natuurmuseum Fryslân: Move it!
Lees ook:Al 10.000 bezoekers voor Animal Inside Out

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>