Doetip: Verken de Alde Feanen per sloep

Twee weken geleden maakte ik op uitnodiging van Beleef Friesland en Cherry Picker een reisje door de provincie met als thema: Beleef Friesland: water en méér! Tijdens deze reis wilde Beleef Friesland laten zien wat Friesland zoal te bieden heeft, op het gebied van watersport, maar ook wat er in de watersportgebieden nog meer te beleven valt. Friesland.blog.nlverzamelde tien tips voor jou over wat er te doen valt in deze provincie die deze weken online komen. Deel 8: Ontdek de Alde Feanen per sloep.

Vanuit Earnewâld is het heerlijk om de omgeving te verkennen per sloep. Nationaal Park de Alde Feanen is één van Frieslands mooiste plaatsen om het water op te gaan. Zomers is het hier een (gezellige) drukte van belang, met dagjesmensen en mensen die hier hun hele vakantie doorbrengen, en in het bijzonder mensen die komen voor het Skûtsjesilen. Vanuit een sloep kan je een heleboel zien van de omgeving. Wij varen mee met Ulbe Postma, die van alles weet te vertellen over de omgeving. Hij weet niet alleen veel over de natuur, maar ook over (oud)bewoners van dit gebied. ‘Hier is Jeen van den Berg geboren, op dit water heeft hij leren schaatsen,’ is een wetenswaardigheidje dat je uit geen enkel boekje zult leren, maar wel hoort van Ulbe.

Wij hadden de pech de tocht per sloep te doen bij slecht weer. Met deze luxe sloep is dat echter geen enkel probleem; Ulbe doet gewoon de kap van de sloep dicht en laat, als schipper, zichzelf nat regenen, zodat zijn gasten droog blijven. Ook met minder mooi weer is het leuk om dit tochtje te maken. Je ziet en beleeft genoeg.

Ben je toch in Earnewâld, breng dan ook een bezoek aan het Skûtsjemuseum. Hierover schreef ik al meer in deze blogpost. In het Skûtsjemuseum vertellen enthousiaste vrijwilligers alles over het reilen en zeilen op een Skûtsje, zowel in oude tijden als in de nieuwe.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook

Lees ook:Alle tips Beleef Friesland Water en méér op een rijtje
Lees ook:Bezoektip: Activiteitenboerderij de Wartenster in Warten
Lees ook:Nationaal Park Alde Feanen heeft nieuwe voorzitter
Lees ook:Veel belangstelling voor open dag Nationaal Park de Alde Feanen
Lees ook:Doetip: Overnachten in een scheepshuisje in Terherne

1 Reacties // Reageer

One thought on “Doetip: Verken de Alde Feanen per sloep

 1. Ulbe postma

  Het was een eer om met jullie te mogen varen.
  Een mooie dag gehad.
  Bedankt voor de leuke blog.

  Vriendelijke groet,

  Ulbe
  Alde Feanen
  06 44378989

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>