Onderduikerskelder na 70 gevonden

Friesland was in de Tweede Wereldoorlog de veilige haven voor vele onderduikers. De boerderijen waren met name in trek. Daar was de ruimte, er was genoeg te eten voor een paar monden meer en de onderduikers konden in veiligere tijden meehelpen met het werk op de boerderij. Maar ook in dichterbevolkt gebied in Friesland waren onderduikers. Deze week werd er een bijzondere vondst gedaan in de voormalige lijstenmakerij in het centrum van Leeuwarden.

Kelder voor onderduikers

Tijdens een verhuizing kwam bij toeval een kelder tevoorschijn waar in de oorlog onderduikers hebben gezeten. De eigenaar van de woning overleed dit jaar. Zijn vrouw, Coby van der Haring was bezig de woning leeg te halen toen zij behang lostrok en zo een sleutelgat ontdekte. Na verdere inspectie werd er een bedstee gevonden waar linnengoed, oude kranten en een oude jas lagen. De vrouw had de jas al weggegooid voordat zij besefte wat er zich in de ruimte had afgespeeld.

Schoonouders

Volgens Coby van der Haring hebben zij en haar man nooit van de ruimte af geweten. Wel wist zij een verslaggever van het ANP te vertellen dat zij wel wisten dat haar schoonouders in de oorlog onderduikers onderdak hadden gegeven, maar dat zij niet wisten dat dat in dit pand was.

Lees ook:Kattenlijk gevonden bij inval in Leeuwarden
Lees ook:Dood echtpaar gevonden in huis Zandhuizen
Lees ook:Vrouw doodgeslagen in Leeuwarden, verdachte bekent ook steekpartij
Lees ook:Verdachte ex-tbs’er mishandelde mogelijk nog twee vrouwen
Lees ook:Eigenaresse camera Apenheul gevonden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>