Fries van eeuwen geleden oorsprong van genetische afwijking

Eeuwen geleden leefde er een Fries met een genetische hartafwijking. Uit onderzoek van het UMCG blijkt dat er momenteel zo’n honderd families in Noord-Nederland wonen die afstammen van deze Fries die zes tot acht eeuwen geleden in het Oosten van Friesland woonde. Zij hebben te kampen met dezelfde erfelijke genetische afwijking. Het gaat daarbij om 10% van alle Nederlanders die deze afwijking hebben. De afwijking zorgt voor hartfalen. 

Het onderzoek naar de herkomst van de genetische afwijking is bijzonder omdat de oorsprong van de afwijking herleid kan worden naar één voorouder van eeuwen geleden. Het onderzoek maakt dat het makkelijker is geworden om mensen met deze afwijking op te sporen. Zodra de afwijking in het gen bij iemand is vastgesteld, krijgen de familieleden ook de mogelijkheid om zich te laten onderzoeken. Erfelijkheidsonderzoeker Paul van der Zwaag van het UMCG schat dat ongeveer 1 op de 1400 bewoners uit de noordelijke provincies en Noord-Holland de erfelijke aanleg heeft.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter!

Lees ook:Al 120 aanmeldingen voor programma MUSE
Lees ook:DNA van 6600 mannen in zaak Vaatstra vernietigd
Lees ook:Friese taal een straf van God?
Lees ook:OM roept zonen extra op om DNA af te staan
Lees ook:DNA-Verwantschapstest gaat plaatsvinden in zaak Vaatstra

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>