10 vragen aan: Bram Witvliet – ook wel bekend als ‘Bram Fietst’

Bram Witvliet fietste het afgelopen jaar langs alle 419 plaatsen in Friesland. Voor de in Friesland geboren Brabander was het het negende jaar op rij dat hij een provincie uitkoos om daar langs alle plaatsen te fietsen. Sinds 2011 zamelt Bram met dit initiatief geld in voor de Natuur- en Milieufederatie van de desbetreffende provincie. Op maandag 23 november haalde Bram zijn Friese fietsdoel. Ik stelde Bram 10 vragen over zijn fietsjaar door Friesland.

1. Allereerst: gefeliciteerd met het behalen van je doel: Langs alle dorpen en steden van Friesland fietsen! Op je Facebookpagina heb je wel eens geschreven dat dit jaar je zwaar viel en dat je nog nooit zo laat in het jaar klaar was met het bezoeken van alle dorpjes. Wat maakte dit jaar zo zwaar?

Wat dit jaar zo zwaar maakte is vooral het feit dat Friesland 419 plaatsen bevat, verreweg het meest van alle provincies tot nu toe (Gelderland bevat er 352, dat tot dit jaar wat aantal plaatsen betreft bovenaan stond), en het feit dat ik in Nijmegen woon en elke keer minstens 3 uur met de trein naar Friesland toe moest reizen, en na het fietsen diezelfde ook weer terug moest maken. Af en toe bleef ik wel overnachten in de provincie, maar onder die reis kom je gewoon niet uit.

2. Je fietste dit jaar meer dan 2300 kilometer door Friesland dus jij weet als geen ander of Friesland een geschikte fiets-provincie is. Zou je fietsliefhebbers deze provincie aanraden?

Ik zou fietsliefhebbers Friesland niet meteen aanraden. In de ’Ranglijst der Provinciën’ staat Limburg al jaren fier bovenaan, gevolgd door Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Noord-Holland. Friesland vinden we terug op de zesde plaats. Friesland kent weliswaar een gevarieerd landschap, van het Drents-Friese Wold in het zuidoosten, het prachtige merengebied in het zuidwesten en natuurlijk de Waddeneilanden, maar over het algemeen wordt de provincie gekenmerkt door een weids, open landschap. En daar moet je maar net van houden. Deze weidsheid is me in de provincie Groningen natuurlijk ook opgevallen, maar daar ervoer ik dat echt als kaal en leeg, terwijl in Friesland me het een minder beklemmend gevoel gaf. Desalniettemin is er heel veel ’ruimte’ in Friesland, en is het een ontzettend platte bedoening. Bovendien waait het er altijd. Je moet daar wel op ingesteld zijn als je een dagje in Friesland wil gaan fietsen.

3. Uiteraard valt er vast wat te verbeteren voor de recreatieve fietser. Waar zou de provincie volgens jou geld voor uit moeten trekken?

Gek genoeg is mij niets opgevallen wat er op fietsgebied zou verbeterd kunnen worden in Friesland. De meteorologische omstandigheden verander je niet en daar heb je ook geen invloed op. Ik heb niets op de bewegwijzering aan te merken gehad, noch op de OV-mogelijkheden.

4. Buurtschappen en gehuchten laat je niet meetellen, tenzij je een naam van een buurtschap of gehucht hilarisch vindt. Welke plekken in Friesland heb je bezocht die volgens de lijst dorpen en steden eigenlijk niet bezocht mocht worden?

Zo heb ik ‘De Laatste Stuiver’, ‘Zwarte Haan’, ‘Boer’ en ‘Koehool’ bijvoorbeeld allemaal in de lijst opgenomen omwille van hun naam, niet omwille van hun status als dorp, want het zijn allemaal buurtschappen / gehuchten. Zie ook http://www.bramfietst.nl/nederland/friesland voor de volledige lijst.

5. Ieder jaar zamel je geld in voor de Natuur- en Milieufederatie van de desbetreffende provincie. Ook de Friese Milieufederatie kon een mooi bedrag van je ontvangen. Waarom heb je voor dit doel gekozen?

Sinds 2011, het jaar waarin ik door Groningen fiets, haal ik zoveel mogelijk geld op voor de desbetreffende provinciale milieufederatie. Zij zijn, op provinciaal niveau, de grootste organisatie die zich inzet voor het milieu en duurzaamheid. Alle kleinere lokale milieuorganisaties zijn dan ook bij hen aangesloten. Als er een bedrijf is dat je op dit gebied wil sponsoren, is het wel de milieufederatie. Daarbij zijn zij afhankelijk van donaties, het Rijk en de Postcode Loterij, als ik het goed heb begrepen. Voor hen is dus letterlijk alles welkom.

6. Als je urenlang door Friesland fietst zijn er vast zaken die indruk op je hebben gemaakt. Wat zal je nooit vergeten aan dit fietsjaar?

De Friese wind zal ik nooit vergeten; het waait er namelijk altijd. De wind draait ook meerdere keren per dag, dus je hebt hem altijd wel eens tegen. De plaatsnaambordencultuur is me ook  bijgebleven: aan het kleinste groepje boerderijen wordt er al een plaatsnaam en dus ook een plaatsnaambord gegeven. Daarbij zijn Yteke en Simon mij ook erg bijgebleven, twee alleraardigste mensen die in de Bed & Breakfast ‘De Tempel’ buiten Greonterp wonen waar ik meerdere keren heb mogen overnachten om de dag erna mijn fietstocht door Friesland weer te vervolgen.

7. Even voor de statistieken: hoeveel banden heb je moeten plakken?

Nul banden hoeven plakken, godzijdank!

8. In totaal fietste je dit jaar meer dan 10.000 kilometer en het jaar is nog niet eens voorbij. Krijg je trouwe stalen ros in de maand december vrij of staan er nog fietstochtjes op het programma?

Behalve dagelijkse fietstochtjes van en naar de universiteit zal ik vast, bij mooi weer, enkele tochtjes door de Ooijpolder (bij Nijmegen), het Rijk van Nijmegen, en Duitsland maken, aangezien ik vlak bij de grens woon. Maar dit zullen geen grote ondernemingen meer worden. Daarbij heb ik sinds 5 april elke dag onafgebroken minstens één kilometer gefietst. Ik vind het grappig om dit nog zo lang mogelijk vol te houden.

9. Je bent geboren in Friesland en hebt hier de eerste paar jaar van je leven gewoond. Herkende je je geboorteplaats?

Ik herkende Lollum alleen van de keren dat we daar met de familie, nadat we er zijn weggegaan, zijn geweest. Ik heb er slechts 4 jaar gewoond, en heb geen actieve herinneringen aan deze tijd.

10. Ook de Friese Waddeneilanden moesten er aan geloven. Welk Waddeneiland is volgens jou het beste fiets-eiland?

Terschelling is hoe dan ook het beste fietseiland!

Wil je Bram helpen een mooi bedrag te kunnen overhandigen aan de Friese Milieufederatie? Kijk op www.bramfietst.nl over mogelijkheden om te sponsoren!

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:Bram Fietst fietste langs alle plaatsen in Friesland
Lees ook:Bram fietst in jaar tijd langs alle Friese dorpen en steden
Lees ook:Provincie investeert 2 miljoen in verbeteren toerisme
Lees ook:Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen naar Friesland
Lees ook:Geen ontheffing voor aaisikers dit jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>