Geen ontheffing voor aaisikers dit jaar

Slecht nieuws voor de aaisikers: de provincie Fryslân kan dit jaar geen ontheffing verlenen voor het rapen van kievitseieren. Volgens de provincie is de kievitsstand te ongunstig. Wel wil de provincie in gesprek met de BFVW over mogelijke voortgang van de traditie wanneer de kievitsstand wel gunstig zou zijn. Vogelwachtleden mogen dit jaar geen eieren zoeken met het doel deze mee te nemen. Wel mogen ze eieren zoeken met het oog op nestbescherming. Gedeputeerde Johannes Kramer: “Wy hoopje dat we yn goed oerlis mei de BFVW dizze nije styl fan it ljipaaisykjen befoarderje kinne. Sa bliuwt de tradysje bestean en kin de ljip foar Fryslân behâlden bliuwe.’’

Het eerste ei aanbieden in het weiland

Onderdeel van de ‘aaisikers’-traditie is de jacht op het eerste ei en het aanbieden van dit ei aan de Commissaris van de Koning, dan wel de burgemeester van de betrokken gemeente. De provincie wil deze traditie in ere houden en daarom hebben zij het voorstel aan de BFVW gedaan om de Commissaris van de Koning naar het weiland te laten komen om daar het eerste ei te aanschouwen waarbij het ei in het nest blijft liggen.

Teleurstelling

Voorzitter van de Bond van Friese Vogelwachten Rendert Algra liet op Twitter weten teleurgesteld te zijn. ‘Teleurgesteld. Vandaag waarschijnlijk opmaat voor klap Friese weidevogelbescherming en einde traditie ljipaaisykjen!’

Het lotteren van het eerste kievitsei door de burgemeester. Is dit beeld bijna verleden tijd?

Lees ook:Geen ontheffing voor rapen kievitseieren voor Bond Friese VogelWachten
Lees ook:Het ‘aaisykjen’ is begonnen
Lees ook:Eerste kievitsei van Friesland gevonden
Lees ook:Toestemming voor ‘ljipaaisykjen’ in Friesland
Lees ook:Goed ljipaaiseizoen, al 4932 eieren geraapt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>