Middeleeuwse voorloper van de schaats gevonden in Metslawier

In de maanden juni, juli en augustus hebben in Metslawier werkzaamheden aan verschillende wegen plaatsgevonden. Omdat de werkzaamheden aan de rand van de oudste dorpsterp van Metslawier plaatsvonden werden archeologische vondsten verwacht en zijn de werkzaamheden uitgevoerd onder archeologische begeleiding. De verwachting bleek juist, want er zijn inderdaad archeologische vondsten gedaan. Dat meldt de gemeente Dongeradeel op haar website. Een bijzonder stuk dat aangetroffen is is een benen glis, de voorloper van de schaats.

Dierlijke botten gevonden

Bij de werkzaamheden aan de Balthasar Bekkerstrjitte zijn terplagen aangetroffen die bestaan uit een afwisseling van klei en mestachtige lagen. Daarin werden resten van aardewerk, dierlijke botten, waterputten en een houten ton gevonden. Ook zijn er gedempte sloten waarin onder andere de schedel van een jong varken tevoorschijn kwam. Het materiaal moet nog worden onderzocht, maar de verwachting is dat de vondsten afkomstig zijn uit de Middeleeuwen en uit de nieuwe tijd.

Voorloper van de schaats

Van één van de dierlijke botten is te zien dat deze door mensen is bewerkt. Het gaat om een benen glis, de voorloper van de schaats. De glis is ter hoogte van het voormalige gemeentehuis gevonden. De glis werd gebruikt als schaats, door deze onder de schoenen te knopen. Vermoedelijk dateert de gevonden glis uit de Middeleeuwen.

Bron: dongeradeel.nl

 

 

 

 

 

 

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:Restanten middeleeuwse steenbakkerij gevonden in Dokkum
Lees ook:Drie grafkisten gevonden bij werkzaamheden Vitens in Dokkum
Lees ook:Opgegraven grafkist werkzaamheden Dokkum nu tentoongesteld
Lees ook:Maand van de geschiedenis; schatzoeken in Friesland
Lees ook:Paard gevonden bij archeologische opgravingen Dronrijp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>