Maand van de geschiedenis; schatzoeken in Friesland

Oktober is de maand van de geschiedenis. Overal in Nederland zijn er evenementen, workshops en lezingen met het thema geschiedenis. In Friesland is de keuze niet echt bepaald denderend, maar toch is er zeker wat leuks te doen. Zo kun je op 27 oktober in Firdgum je eigen bodemvondsten laten determineren.

Rijk archeologisch gebied

Soms weet je gewoon zeker dat je iets heel ouds hebt gevonden. Maar wat is het in hemelsnaam? Wat is het verhaal achter je gevonden voorwerp? Archeologen van het Fries Museum en Groninger Instituut voor Archeologie organiseren in het Yeb Hettinga Museum een determinatiemiddag voor terpvondsten. Het terpengebied van Noord-Nederland is een van de rijkste archeologische gebieden van Europa. Soms liggen de vondsten letterlijk voor het oprapen.

Zodenhuisproject

Tijdens de determinatiemiddag is ook de reconstructie van een vroegmiddeleeuws zodenhuis te bezichtigen. Dit Zodenhuisproject is opgezet op initiatief van het Yeb Hettinga Museum en wordt uitgevoerd door het Groninger Instituut voor Archeologie. In de bouwperiode (najaar 2012) worden verschillende publieksactiviteiten uitgevoerd, waaronder deze determinatiemiddag.

Deelname = gratis

Je deelname aan deze archeologische middag is gratis. Kijk voor meer informatie op Maandvandegeschiedenis.nl

Lees ook:Middeleeuwse voorloper van de schaats gevonden in Metslawier
Lees ook:Restanten middeleeuwse steenbakkerij gevonden in Dokkum
Lees ook:Gratis woensdag Fries Museum afgeschaft
Lees ook:Fries Museum krijgt het officiële gerechtsdocument met doodvonnis Mata Hari
Lees ook:Paard gevonden bij archeologische opgravingen Dronrijp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>