Veiling van spullen van Mata Hari

Op 1 april aanstaande worden bij Veilinggebouw De Zwaan in Amsterdam een aantal bezittingen van Mata Hari geveild. Het gaat onder andere om halskettingen, een Chinees marmeren beeld, een miniatuurserviesje, een toneelkijker, zilveren bestek en een pendule.

De spullen die aangeboden zijn bij de veiling zijn waarschijnlijk in 1916 in bewaring gegeven door Mata Hari aan kunstenaar Piet van der Hem. De spullen kwamen daarna terecht bij notaris Sikke Molenaar, van wie zijn neef Peter de Hoo uit Leeuwarden de items nu laat veilen. Momenteel zijn er kijkersdagen in Amsterdam, zodat geïnteresseerden de spullen kunnen bekijken. Dit kan nog tot en met zondag.

Mata Hari, eigenlijk Margaretha Geertruida Zelle, werd geboren in Leeuwarden. Ze werd bekend als exotisch danseres en vermeend dubbelspionne ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Ze werd ter dood veroordeeld en op 15 oktober 1917 voor het vuurpeleton gezet. Het Fries Museum heeft een tijdje terug de hand weten te leggen op het officiële doodvonnis van Mata Hari. Volgend jaar komt het Fries Museum met een grote tentoonstelling over Mata Hari. Ook gaan volgend jaar de Franse archieven open, waardoor er mogelijk meer bekend wordt over het leven en de dood van de vermeende spionne. Daarnaast wordt er volgend jaar een Engelstalige film van Machiel Amorison gepresenteerd met Mata Hari als onderwerp.

Volg Friesland.blog.nl ook op TwitterFacebook en Instagram!

Leeuwarden – Fryslân is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa! Wil je je bedrijf in de kijker spelen voor het publiek van Leeuwarden – Fryslân 2018? Kijk dan op Leeuwarden2018.nl.

Lees ook:Veel belangstelling voor veiling spullen Mata Hari
Lees ook:Koffer die gemeente Leeuwarden cadeau kreeg blijkt niet van Mata Hari
Lees ook:Fries Museum krijgt het officiële gerechtsdocument met doodvonnis Mata Hari
Lees ook:Geboortehuis Mata Hari verwoest bij vernietigende brand Leeuwarden
Lees ook:Bijna 98.000 bezoekers voor Fries Museum in 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>