Amerikaan wil zwaard Grutte Pier – Fries Museum schrijft open brief

Of het is een vroege één-april-grap, of er is daadwerkelijk een Amerikaan die claimt een erfgenaam te zijn van een neef van Frieslands beruchtste vrijheidsstrijder Grutte Pier en daarom vindt dat hij recht heeft op het befaamde zwaard van Grutte Pier. Directrice Saskia Bak van het Fries Museum in Leeuwarden, waar al jaren het zwaard van Grutte Pier te zien is, heeft een open brief geschreven aan de heer Jelckama waarin zij uitlegt dat het zwaard thuishoort in het Fries Museum. Op de website van het Fries Museum staat onderstaande brief te lezen:

‘Het Fries Museum heeft de brief ontvangen waarin u aanspraak maakt op het zwaard van Grutte Pier. U beweert een nazaat te zijn van de neef van grutte Pier, Weijerd Jelckama en ontleent daar rechten aan. Het zwaard dat u claimt heeft grote waarde voor Friesland. Graag lichten we u dit toe.

Vijfhonderd jaar geleden trok de boer Pier Gerlofs Donia uit Kimswerd met dit zwaard ten strijde tegen de Saksische en de Hollandse overheersers. Grutte Pier was aanvankelijk geen partij in de strijd, totdat de Saksers zijn boerderij afbrandden. Samen met lotgenoten richtte hij de bende ‘Arumer Zwarte Hoop’ op om als zeerover met zijn zwaard de strijd aan te gaan op de Zuiderzee. Zo werd het zwaard van Grutte Pier het symbool van de Friese vrijheidsstrijd.

Er bestaan vele legendes over Pier en over zijn daden. Een van de bekendste is dat hij mensen de zin ‘Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries’ liet zeggen. Alleen echte Friezen zouden de zin goed kunnen uitspreken. Zo wist Pier meteen of iemand een vijand was. Het zwaard is niet zomaar een object in de collectie van het Fries Museum. Het zwaard van Grutte Pier behoort toe aan al deze Friezen en hoort in ús museum.’ 

Friesland.blog.nl is ook te volgen op Twitter en Facebook!

Lees ook:Meters hoog zwaard van Grutte Pier op Wilhelminaplein voor Nationale Museumweek
Lees ook:Tim Douwsma is een afstammeling van Grutte Pier
Lees ook:Sinds opening Fries Museum al 55.000 bezoekers
Lees ook:Koningin Máxima opent vrijdag deuren nieuw Fries Museum
Lees ook:Wout Zijlstra vermoedelijk afstammeling van Grutte Pier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>