Atoombunker Grou voor het eerst in jaren voor publiek geopend

Wie altijd al eens een kijkje heeft willen nemen in de oude atoombunker in Grou krijgt daar binnenkort de kans voor. Voor het eerst in jaren wordt de bunker geopend voor publiek, en wel op Nationale Monumentendag op 13 september. De komende tijd wordt benut om de bunker zoveel mogelijk in de oorspronkelijk staat terug te brengen. Een aantal jaren geleden, in 2006, werden veel van de spullen die in de bunker stonden overgebracht naar Rijswijk. Hier is een compleet ingerichte commandobunker te zien. In Grou hoopte men spullen hiervan terug te kunnen krijgen, maar in Rijswijk is inmiddels besloten de spullen niet terug te brengen naar Grou.

De bunker in Grou bestaat sinds 1960. In dat jaar werd deze opgeleverd door de Bescherming Bevolking (BB). De bunker, met een oppervlakte van maar liefst 1100 vierkante meter, was bedoeld voor het provinciale bestuur. In geval van nood kon het bestuur hun communicatie vanuit deze bunker door laten gaan. Daarvoor is de bunker echter nooit gebruikt. Wel werd de bunker gebruikt tijdens de Elfstedentocht van 1986 als communicatiecentrum. In de bunker is een slaapkamer voor de Commissaris van de Koningin en een kamer voor de burgemeester van Leeuwarden. De bunker was ingericht om 150 mensen twee weken lang te kunnen onderbrengen.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:Leeuwarden helpt getroffenen brand #058helpt
Lees ook:Massale steun geboden via #058helpt voor getroffenen brand
Lees ook:Beeldje van Jezus gestolen uit kerststal Dokkum
Lees ook:Bestuur S.C. Heerenveen wordt in dreigbrief ‘weerzinwekkende kankerhonden’ genoemd
Lees ook:3000 huishoudens zonder water

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Atoombunker Grou voor het eerst in jaren voor publiek geopend

  1. Kor Hylkema

    De laatste alinea komt me bekend voor. Je hebt duidelijk zelf geen netwerk en parasiteert nu op andere sites.

      /  
  2. Johanna Kommerie - Gercama Auteur

    Mijn excuses als deze alinea u gekopieerd lijkt. Dat is niet het geval, ik heb de informatie via verschillende bronnen op deze manier samengevat. Omdat ik niet de bedoeling heb om wie dan ook tegen het hoofd te stoten heb ik het bericht herschreven.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>