10 vragen aan: Tryntsje Rinkema – gaat een bijzondere muzikale huwelijksreis doen

Voor de rubriek ’10 vragen aan’ vraag ik regelmatig iemand de hemd van het lijf. Dit kan over heel verschillende onderwerpen gaan. Het kan gaan over Friesland of een Fries onderwerp, maar ik kan ook zomaar iemand met een Friese achtergrond vragen stellen over een heel ander onderwerp. Vandaag is het de beurt aan Tryntsje Rinkema uit Woudsend en Freerk Siemen Hospes uit Sondel. Dit stel gaat over een paar maanden trouwen en vertrekt daarna Europa in voor een wel heel bijzondere huwelijksreis.

1. Jullie gaan voor een muzikale huwelijksreis: vier maanden met auto en caravan toeren door Europa en onderweg in ruil voor verblijf/eten/drinken optreden. Hoe is dit idee ontstaan?

Freerk wilde nog altijd een keer voor een langere periode weg. Tijdens een kop koffie drinken bij een strandpaviljoen kwamen we op het idee om een reis en onze muzikale passie te combineren. Wat is er leuker dan tijdens je reis geld verdienen met iets wat je heel erg leuk vindt om te doen én ook nog eens samen kunt doen! Freerk had het toen al over een huwelijksreis, maar daar kon ik nog niet zo goed op in gaan. Daarvoor moest hij eerst nog een aanzoek doen!

2. Gewapend met een gitaar en jullie stembanden trekken jullie er op uit. Wat is jullie muzikale achtergrond?

We komen allebei uit een muzikale familie. Samen met mijn beste vriendinnetje hield ik (bijna) elke vrijdagavond een bonte avond thuis en moesten mijn ouders kijken naar wat voor dansjes en liedjes we ingestudeerd hadden. Ik begon in bandjes te zingen, ging een Mbo-opleiding muziek doen en kreeg zangles. Toen ik in Haarlem studeerde, stond het op een laag pitje en zong ik alleen nog in m’n studentenkamer. Toen ik Freerk ontmoette, bloeide het weer helemaal op. Freerk kreeg liefde voor een gitaar op de middelbare school. Later ging hij in bandjes spelen en kwam de passie voor het zingen er ook bij.

3. Om te sparen voor jullie huwelijksreis verzorgen jullie tot 2 mei zoveel mogelijk optredens. Wat kan men van deze optredens verwachten?

Eigenlijk is geen boeking hetzelfde. We kunnen geboekt worden voor op de achtergrond bijvoorbeeld een diner waar we voornamelijke rustige liedjes spelen. Maar als mensen willen dansen kan dat ook. We hebben een breed repertoire met ook heel veel dansbare platen en kunnen op zo’n moment er echt een feestje van maken. Onlangs hadden we bijvoorbeeld eerst een winterbarbecue op een unieke locatie en gelijk daarna een feest met 160 jongeren. Die willen natuurlijk heel iets anders horen. We vinden het belangrijk om plezier uit te stralen, zodat ons publiek dat ook heeft.

4. Jullie zijn ook bezig met een cd om te verkopen voor en tijdens jullie reis. Hoe gaat deze cd eruit zien?

We hebben inderdaad plannen om een CD op te nemen en te verkopen. We hebben al twee nummers opgenomen en dat smaakte naar meer. Vooral mooie tweestemmige liedjes willen we laten horen. Maar omdat we tijdens onze optredens ook een mix hebben van ballads en uptempo, willen we dit ook op de CD zetten. Zo is het voor ieder wat wils.

5. Jullie hebben ervoor gekozen om door middel van blogs en vlogs mensen op de hoogte te houden van de voorbereidingen van jullie reis en jullie reis zelf. Waarom hebben jullie ervoor gekozen om ook tijdens de reis te bloggen en vloggen?

Zelf werk ik in de media en heb daarnaast een stiekeme passie voor schrijven. Door te bloggen en te vloggen kunnen we op een leuke, makkelijke en snelle manier een reisverslag maken voor ons zelf, maar natuurlijk ook voor al onze vrienden en familie. Daarnaast hopen we door middel van blogs en vlogs potentiële adresjes in het buitenland enthousiast te maken.

6. De caravan voor jullie reis is inmiddels aangeschaft. In een filmpje vroegen jullie kijkers om tips hoe jullie deze leuk in konden richten. Hebben jullie daar zelf ook nog leuke ideeën voor?

De caravan is nog een beetje saai inderdaad, al creëert het hout binnenin toch ook wel weer gezelligheid. Ik denk dat we sowieso nog wel iets aan de buitenkant willen doen, want we vinden hem een beetje ‘ouderwets’. Een leuk verfje kan al een heleboel schelen. Daarnaast hebben we wellicht nog een heel leuk idee met de caravan voor bij onze bruiloft, maar wat dat precies is willen we nog geheim houden.

7. Er staan al een aantal optredens gepland tijdens jullie huwelijksreis. Welke plaatsen/landen staan er al in de planning en welke plaatsen/landen hopen jullie daar nog aan toe te kunnen voegen? 

Door middel van oproepjes, mailtjes en via-via krijgen we inderdaad enthousiaste mails van mensen in het buitenland. Zo hebben we nu opties in Spanje, Portugal, Italië en zelfs Zweden. We zijn druk bezig om te kijken wat onze route gaat worden. Liefst willen we langs de kust van Europa gaan. We proberen alle verzoeken zoveel mogelijk in te plannen, maar het moet wel een beetje op de route liggen.

8. Jullie zijn erg druk met de voorbereidingen voor de huwelijksreis, maar hoe gaat jullie huwelijksdag er eigenlijk uitzien?

Het wordt natuurlijk een prachtige dag, maar met de precieze invulling zijn we nog bezig. De grote lijnen zijn bijna allemaal geregeld. De uitnodigingen gaan eind januari de deur uit en verder moeten we nog nadenken over de aankleding van bijvoorbeeld de feestlocatie en de kerk. We hebben allebei een christelijke achtergrond en vinden het daarom ook belangrijk en mooi om een zegen te vragen over ons huwelijk. Onze trouwdag wordt tevens ook ons afscheidsfeestje, dus we gaan er een groot feest van maken.

9. Voor de romantiek in dit artikel: omschrijf eens wat jullie in elkaar aantrekt en waarom jullie muzikaal zo goed bij elkaar passen!

Qua innerlijk en mentaliteit hebben we vrij veel overeenkomsten. Bij sommige stelletjes zou dat niet werken, bij ons juist wel. Allebei zijn we erg ondernemend, waardoor we elkaar snappen als er weer eens een nieuwe idee ontstaat. Ik ben wel wat impulsiever dan Freerk, wat Freerk juist weer heel erg leuk vindt. Freerk durft en doet alles, die schaamt zich nergens voor. Dat vind ik juist weer heel erg leuk. Waarom we muzikaal zo goed bij elkaar passen is dat we elkaar heel goed kennen, waardoor we elkaar in de muziek ook heel goed kennen. We zijn erg op elkaar ingespeeld en oefenavonden hoeven niet ingepland te worden, maar ontstaan automatisch als we vrije tijd hebben. Freerk is minder ervaren dan ik qua zang, waardoor hij van mij leert. Ik ben minder ervaren qua entertainen, waardoor ik weer van hem leer. Een perfecte combi.

10. Aan jullie reis komt na vier maanden een einde. Wat gaan jullie daarna doen?

Dat weten we eigenlijk zelf ook nog niet! We zeggen straks onze huur op en hebben allebei onze baan opgezegd, waardoor we eigenlijk alles open laten. Als het ons heel erg bevalt en het financieel redden, zou het zo kunnen zijn dat we langer wegblijven. We hebben nu nog geen kinderen, dus we laten ons verrassen. We hebben er in ieder geval heel veel zin in!

Tryntsje, heel erg bedankt voor het beantwoorden van de 10 vragen en ik wens jullie alvast heel veel plezier en succes met alle voorbereidingen! Wil je op de hoogte blijven van de bijzondere reis van Tryntsje en Freerk of het duo boeken voor een optreden? Klik dan hier.

Wil jij ook eens 10 vragen beantwoorden voor de rubriek ’10 vragen aan’? Stuur dan even een mailtje naar johanna.gercama[@]blog.nl, dan neem ik contact met je op!

Lees ook:10 vragen aan: Grytz en Grize
Lees ook:Friesland.blog.nl op Instagram februari
Lees ook:Schiermonnikoog en Ameland willen meer samenwerken
Lees ook:Lifters bereiken na 3 maand einddoel Kaapstad
Lees ook:Tips: Uit eten op Ameland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>