Gemeente Leeuwarden minst veilig van Friesland

Met de 373e plaats in de Nationale Misdaadmeter scoort de gemeente Leeuwarden het slechtst van alle Friese gemeenten in de ranglijst van veilige gemeenten. Vanavond wordt om 21.30 live op NPO1 de Nationale Misdaadmeter uitgezonden. In deze uitzending wordt bekend gemaakt welke gemeente het veiligst is van Nederland. De top drie van de veiligste gemeenten bestaat uit de gemeenten Zuidhorn (Groningen), Korendijk (Zuid-Holland) en Kapelle (Zeeland). Vorig jaar stond de gemeente Littenseradiel nog op nummer 1 in de ranglijst. Daar zijn het aantal inbraken toegenomen, en daardoor vindt je Littenseradiel nu terug op plaats 39. De rest van de ranglijst staat online. De ranglijst is gebaseerd op cijfers van de politie.

Gemeente Leeuwarden minst veilig

In de ranglijst staat de gemeente Leeuwarden van alle Friese gemeenten dus het laagst. Toch hebben zij iets om trots op te zijn; vorig jaar scoorden zij namelijk zeven plaatsen slechter. Na de gemeente Leeuwarden komt de gemeente Harlingen het slechts uit de bus. Zij staan op de 283e plaats in de ranglijst. Geen reden om te juichen, want vorig jaar stonden zij op plaats 160 en daarmee is Harlingen flink gezakt. De enorme daling is met name te wijten aan de toename van het aantal inbraken, incest, bedreiging en mishandeling. Na de gemeenten Leeuwarden en Harlingen doet Smallingerland het het slechtst. Zij staan op plaats 244. Zij klommen op van plaats 258 vorig jaar.

Ferwerderadiel veiligste gemeente van Friesland

De gemeente Ferwerderadiel is de veiligste gemeente van Friesland. Zij staan op de 29e plaats, en zijn daarmee zes plaatsen gezakt ten opzichte van vorig jaar. Vlak na Ferwerderadiel staat op nummer 30 Menameradiel. Zij zijn 26 plaatsen gestegen in de ranglijst. De gemeente Opsterland volgt op plaats 31. Zij zijn flink gezakt, vorig jaar stonden zij nog in de top tien op nummer 6. De daling valt te wijten aan de toename van het aantal inbraken. Ook vond er een verkrachting plaats, waar dat vorig jaar niet het geval was.

Benieuwd waar je eigen gemeente staat in de ranglijst? Klik dan hier!

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:Ferwerderadiel veiligste gemeente van Friesland
Lees ook:De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag hoogste Friese notering in de Lekker 500
Lees ook:Al drie mensen gewond door agressieve buizerd Burdaard
Lees ook:Zes Friese cafetaria’s in Cafetaria Top 100
Lees ook:Terrorbuizerd terug in Burdaard

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>