Bezoektip: de Waterpoort in Sneek

Vorige week maakte ik op uitnodiging van Beleef Friesland en Cherry Picker een reisje door de provincie met als thema: Beleef Friesland: water en méér! Tijdens deze reis wilde Beleef Friesland laten zien wat Friesland zoal te bieden heeft, op het gebied van watersport, maar ook wat er in de watersportgebieden nog meer te beleven valt. Friesland.blog.nl verzamelde tien tips voor jou over wat er te doen valt in deze provincie die deze weken online komen. Deel 6: De Waterpoort in Sneek.

Het is misschien wel hét symbool van Friesland: De Waterpoort. Zelfs wie de bekende poort van de stad Sneek nog nooit gezien heeft, is er waarschijnlijk mee bekend door het kledingmerk Gaastra. Zij gebruiken al jaren de Waterpoort van Sneek in hun logo. Verder kun je het herkennen van beelden op televisie van de beroemde Sneekweek. Dit spektakel start altijd vlak voor de Waterpoort. Daarnaast staat het aan de elfstedenroute.

Met Harm, één van de twaalf stadsgidsen die Sneek rijk is, mogen wij een kijkje nemen in deze beroemde toren. Ondanks dat het gewoon op aanvraag te bezoeken is, is dit toch vrij bijzonder. Veel Snekers zijn in hun leven misschien wel duizenden keren onder de poort doorgekomen, maar nog nooit in de toren zelf geweest.

Onze stadsgids vertelt over de poort: ‘De Waterpoort werd naar schatting in 1492 gebouwd. Het was toen één van de vier waterpoorten in Sneek. De andere poorten zijn in de 19e eeuw verdwenen, maar de Waterpoort bleef en is nu het symbool van Sneek. Dat de Waterpoort bleef is te danken aan de Sneker bevolking, die de torens niet konden missen.’ Bovenin de toren schetst Harm een beeld van hoe het er in vroegere jaren aan toe ging in de Waterpoort. Een poortwachter, die verantwoordelijk was voor de klok, woonde in de Waterpoort met zijn vrouw en negen kinderen. Het mag misschien een imposant gebouw lijken, maar qua ruimte is het dat absoluut niet.

Stadsgids Harm mag dan over de zeventig zijn, hij is behoorlijk bij de tijd. Zo weet hij niet alleen alles te vertellen over de geschiedenis van de stad, maar is hij ook een fervent blogger (al noemt hij het zelf een dagboek)! Hij schrijft dagelijks over wat hij beleeft in en rondom Sneek. Hij schrijft zowel in het Nederlands als in het Snekers. Neem eens een kijkje op zijn website.

De wandeling door Sneek met een stadsgids is te regelen via het Fries Scheepvaartmuseum.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook

Lees ook:Stadsherberg Sneek; compleet vernieuwd hotel in pand van Jikke Ozinga
Lees ook:Mar-athon Sneek wordt terugkerend evenement
Lees ook:Alle tips Beleef Friesland Water en méér op een rijtje
Lees ook:Doetip: Ga eens Stand Up Paddlen in Sneek
Lees ook:Bezoektip Sneek: Weduwe Joustra

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Bezoektip: de Waterpoort in Sneek

  1. J.Naberman

    wel jammer dat je dan met je hele gezin voor de deur staat en hij is niet open. een uur later ook niet. terwijl er toch op de site van sneek is meer staat. “In de zomermaanden van 4 juli t/m 15 augustus is de Waterpoort geopend van 14.00 tot 16.00 uur.”

      /  
  2. Johanna Kommerie - Gercama Auteur

    Dat is inderdaad zuur..

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>