Meters hoog zwaard van Grutte Pier op Wilhelminaplein voor Nationale Museumweek

Van 16 tot en met 24 april is het in Nederland de Nationale Museumweek. Tijdens deze museumweek plaatsen 500 musea hun ‘pronkstuk’ extra in de schijnwerpers. Vijf musea zijn uitgekozen om hun pronkstuk nog eens extra in de schijnwerpers te zetten, waaronder het Fries Museum in Leeuwarden. Het pronkstuk van het Fries Museum is uiteraard het welbekende zwaard van Grutte Pier. Dit zwaard wordt uitvergroot tot maar liefst 28 meter hoog en komt op het Wilhelminaplein te staan. De onthulling van dit enorme gouden zwaard zal zijn op 20 april om 12.00 uur. Presentatrice Milouska Meulens en vijftig basisschoolleerlingen komen bij deze onthulling om BN’er en van oorsprong Drachtster Tim Douwsma vragen te stellen over de betekenis en de waarde van het Zwaard van Grutte Pier en andere museumschatten.

Held voor de Friezen

Leeuwarden is in 2018 culturele hoofdstad van Europa. Tijdens dit jaar laat Leeuwarden zien wat deze stad maar ook de provincie Fryslian allemaal te bieden heeft voor toeristen. Het zwaard van Grutte Pier speelt daarin als Friese trots een belangrijke rol. De Friese boer Grutte Pier trok zo’n vijfhonderd jaar geleden met dit enorme zwaard ten strijde tegen de Hollanders. Hij is een held voor de Friezen, maar werd gezien als een piraat door de rest van het land. Om vriend en vijand te onderscheiden, liet hij men de mythische zin: ‘Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries’ uitspreken (Boter, roggebrood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen is geen oprechte Fries).

Foto: Jorrit Lousberg

Over Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties. Het beoogde resultaat is een sterkere reputatie van musea en meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek. De Nationale Museumweek wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Wil je je bedrijf in de kijker spelen voor het publiek van Leeuwarden – Fryslân 2018? Kijk dan op Leeuwarden2018.nl.

Volg Friesland.blog.nl ook op TwitterFacebook en Instagram!

Lees ook:Amerikaan wil zwaard Grutte Pier – Fries Museum schrijft open brief
Lees ook:Tim Douwsma is een afstammeling van Grutte Pier
Lees ook:Koningin Máxima opent vrijdag deuren nieuw Fries Museum
Lees ook:Sinds opening Fries Museum al 55.000 bezoekers
Lees ook:Wout Zijlstra vermoedelijk afstammeling van Grutte Pier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>