Snakkerburen grote winnaar van de Gouden Gurbes

De Gouden Gurbes, de prijs voor de beste iepenloftspullen van Friesland, zijn gistermiddag voor de negende keer uitgereikt aan de winnende theatergezelschappen. Jorwert, Deinum, Snakkerburen en Kollumerzwaag gingen met Gouden Gurbes naar huis. ‘Augustus’ van Jorwert en ‘It Deiboek fan Anne Frank’ van Deinum werden zelfs beloond met twee Gouden Gurbes.

Publieksprijs voor ‘It deiboek fan Anne Frank’

‘Augustus’ kreeg een Gouden Gurbe voor de beste vormgeving, van Ekko de Bakker, en voor de beste bijrol, van Sybrecht Speerstra. ‘It deiboek fan Anne Frank’ kreeg een Gouden Gurbe voor de beste hoofdrol van Eline de Vries. Daarnaast kregen zij de publieksprijs uitgereikt.

‘De dame komt’ de grote winnaar

Bron: iepenloftspullen.nl

De prijs voor het beste iepenloftspul ging naar ‘De dame komt’, het stuk dat in Snakkerburen is uitgevoerd. ’Een voorstelling die vanaf het begin overtuigt en je daarom in de greep houdt. Prima hoofdrolspelers, maar ook alle bijrollen zijn in orde, zoals de taart etende huisvrouwen, juf Sabrina, de dominee, het blinde duo Orfel en Bobor. De ontwikkeling van de aanvankelijke solidariteit met beoogd slachtoffer Alfred naar de uiteindelijke gezamenlijke moord wordt mooi opgebouwd en uitgespeeld. Decor, geluid, belichting en de kostuums die gaandeweg de voorstelling steeds ordinairder (blingbling) worden, het grijpt allemaal in elkaar. Deze DAME is helemaal af. Complimenten voor regisseur Karin Idzenga’, aldus de jury.

Verrassing van dit seizoen

Een speciale Gouden Gurbe ging dit jaar naar Masquerade Theater uit Kollumerzwaag die door de jury ‘de verrassing van dit seizoen’ werd genoemd. ‘De extra prijs is voor de grote verrassing van dit seizoen. Een groep jongeren van zo’n beetje tussen de 11 en 18 jaar die met flair, durf en plezier zelf een voorstelling maakte. Duidelijk geïnspireerd op The Lion King en Junglebook, maar onder het toeziend oog van Bianca Wiersma werd daar een heel eigen draai aan gegeven. De tuin in Kollumerzwaag vormde een prachtig decor waar heel creatief gebruikt van werd gemaakt. Mooie kostuums en dito maskers. Een band die nu eens niet de spelers overstemde en meer deed dan alleen muziek maken. Goed gezongen. Goed geacteerd’, aldus de jury.

De jury bestond uit Leeuwarder Courant-recensent Wim Vervoort, regisseur Jelmar Hoekstra en acteur Lourens van den Akker.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:Buurtvereniging De Bining wint Gondelvaart op Wielen Drogeham
Lees ook:Hea wint prijs voor reportage ‘de lêste fytser’
Lees ook:Sjongfestival foar bern gewonnen door Ds. Hasperskoalle uit Akkrum
Lees ook:Wiebe Idsinga wint ‘Zilveren Fiets’
Lees ook:Premiere openluchtvoorstelling KatteKwea in Kollumerzwaag wegens slecht weer afgelast

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>