Vijftigjarig bestaan Museum ‘t Fiskershúske wordt gevierd met wandeltocht

Dit jaar bestaat Museum ‘t Fiskershúske in Moddergat vijftig jaar. Het kleine museum toont het leven van het vissersdorpje in vroegere tijden. Ook de ramp die de dorpen Paesens-Moddergat in 1883 trof, waarbij 83 mannelijke inwoners van het tweelingdorp op zee omkwamen, heeft een groot aandeel in het museum. Omdat het museum dit jaar vijftig jaar bestaat wordt er op 25 juli een historische wandeltocht georganiseerd; de ‘Fiskrinsterkuier’. Deze kuiertocht is een ode aan de vissersvrouwen van Paesens-Moddergat en Wierum uit vervlogen tijden.

Waarom een ode aan de vissersvrouwen?

Het leven van een visserman uit deze kustdorpen was niet makkelijk, maar voor de vrouwen was het leven misschien wel des te harder. Altijd maar weer afwachten óf hun mannen wel weer thuiskwamen, en afwachten of zij dan wel genoeg vis hadden gevangen. Vervolgens moesten de vrouwen met de gevangen vis kilometers lange voettochten lopen om de vis te kunnen verkopen. Deze wandelingen gingen naar Dokkum, maar ook ver achter Dokkum.

Fiskrinsterkuier

De Fiskrinsterkuier op 25 juli is een wandeltocht verdeeld over drie afstanden. Er kan zeven kilometer gewandeld worden (start 9.00 – 14.00), vijftien kilometer (start 8.00 – 12.00) of dertig kilometer (start 8.00 – 9.00). Finishen kan tot 16.00 uur. Het startschot wordt om 8.00 uur gegeven bij de Garnalenfabriek even buiten Moddergat. De routes zijn voorzien van pijlen en waar nodig met linten. Alle deelnemers krijgen tevens een routebeschrijving mee. Voorinschrijven kan hier. Tijdens de periode van voorinschrijving gelden de volgende prijzen: met medaille € 5, zonder medaille € 3,-. Op de dag zelf bedraagt deelname met medaille € 6,- en zonder medaille € 4,-. De voorinschrijving sluit donderdag 23 juli 2015 om 24.00 uur.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:Kennedymars Fryslân dit jaar over nieuwe route
Lees ook:Startschot ‘Slach om ‘e toer’ wordt gelost door Joop Atsma
Lees ook:Sven Kramer schaatst de 1500 meter niet
Lees ook:Zestiende Lauwersland Fietsvierdaagse trekt fietsliefhebbers uit hele land
Lees ook:Uittip zaterdag 3 mei: Spitkeetwandeltocht Harkema

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>