Fries Museum koopt schilderij van 1,8 miljoen dollar

Een topstuk voor het Fries Museum! Het museum in Leeuwarden heeft een topstuk aangekocht van Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912), en is daarmee de grootste aankoop uit de bestaansgeschiedenis van het museum. Het gaat om het schilderij ‘The Entrance to a Roman Theatre’ welke gemaakt is in 1866. Het wordt gezien als één van de belangrijkste werken van Alma-Tadema. Het Fries Museum is nu het enige museum in Nederland dat een goed overzicht kan geven van het werk van de kunstenaar. In 2016 gaat het museum een internationale tentoonstelling organiseren over Alma-Tadema. Het Fries Museum beschikte al over de grootste Alma-Tadema-collectie van Nederland. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met musea en onderzoekspartners in Amerika en Groot-Brittannië. Het schilderij dat nu aangekocht is zal in de loop van 2015 al te zien zijn.

Bron: Fries Museum

1,8 miljoen dollar voor schilderij

Het schilderij was niet bepaald een koopje voor het museum. Er moest 1,8 miljoen dollar neergelegd worden voor het schilderij. Het museum heeft heel veel steun gekregen, zonder die hulp was het niet mogelijk geweest dit schilderij te kopen. De steun kwam van De Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij. Verder werd de aankoop ondersteund door zakelijke en particuliere Vrienden van het Fries Museum en de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting. Ook het Collectiefonds van het Fries Museum draagt substantieel bij en staat garant voor de laatste ontbrekende middelen voor de aankoop.

Roots in Dronryp

Sir Lawrence Alma-Tadema werd in 1936 geboren in het Friese Dronryp. Hij volgde zijn opleiding tot schilder in Antwerpen, waarna hij werkte in Brussel, en later in London. Alma-Tadema ontwikkelde zich in Engeland tot een van de belangrijkste schilders van zijn tijd.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:Fries Museum ontvangt vijf ton voor nieuwe expositie
Lees ook:Bijna 98.000 bezoekers voor Fries Museum in 2015
Lees ook:Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 krijgt 3,56 miljoen extra van de provincie
Lees ook:10 banen weg bij Fries Museum
Lees ook:Vlaming Kris Callens aan het roer van Fries Museum

1 Reacties // Reageer

One thought on “Fries Museum koopt schilderij van 1,8 miljoen dollar

  1. jenne

    Heel bijzonder, dit stukje Friese/Nederlandse geschiedenis, en een fantastische schilder, echt om te koesteren, chapeau Fries Museum, en zijn directie natuurlijk.
    Ooit lang geleden zijn eerste schilderij gezien in een Londens museum, stond versteld van zijn marmer, zo weergaloos naturel weergegeven, en zijn Friese naam, kende nog al wat Nederlanders in Engeland, met hele oude Nederlandse namen, ooit mee gekomen met William of Orange, in zijn gevolg.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>