Geen ontheffing voor rapen kievitseieren voor Bond Friese VogelWachten

Het eerste kievitsei van 2013 geraapt door Melle van der Meer

Voorlopig geen ontheffing voor De Bond Friese VogelWachten om van 1 maart tot en met 8 april 2015 kievitseieren te mogen rapen. Bij het verlenen van een ontheffing is niet voldoende onderzocht of de kievitenpopulatie in Friesland nog gunstig genoeg is. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft daarom vandaag bepaald dat het provinciebestuur eerst nader onderzoek moet doen voordat een nieuw besluit genomen kan worden over de ontheffing. Het zou voor het eerst in jaren zijn dat het traditionele ‘ljipaaisykjen’ in Friesland niet door mag gaan. De enige keer dat dat eerder gebeurde was met de MKZ-crisis.

Kievitseieren rapen officieel verboden. In Friesland is een ontheffing op het verbod vanwege de jarenlange traditie van het ‘ljipaaisykjen’. In 2013 stond het aantal eieren dat geraapt mocht worden op 6.307, in 2014 op 5.939. In 2013 werden er maar 17 eieren gevonden, in 2014 werd wel het volledige quotum geraapt.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

 

Lees ook:Toestemming voor ‘ljipaaisykjen’ in Friesland
Lees ook:Eerste kievitsei gevonden, maar niet in Friesland
Lees ook:Goed ljipaaiseizoen, al 4932 eieren geraapt
Lees ook:Geen ontheffing voor aaisikers dit jaar
Lees ook:Nog nooit zo weinig kievitseieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>