De Emigrant in Canada in premiere

De Emigrant, een prachtige theaterproductie van Stichting Pier21, met daarin Freark Smink en Theo Smedes, heeft vanavond haar premiere in Canada. Ik heb het stuk een tijdje geleden mogen zien in Brantgum, en was tot tranen geroerd. Het gaat over een emigrant, die na de oorlog vertrekt van Friesland naar Canada. Nu, dik vijftig jaar later, gaat hij weer eens terug naar Friesland. Alles wat hij denkt terug te vinden, is anders dan verwacht.

Ik schreef er in De Streekkrant Fryslân het volgende over:

‘Het stuk is ijzersterk op poten gezet, de acteurs weten in het twee uur durende stuk voor emigranten een gevoel van herkenning op te roepen en voor het overige publiek een verhaal te brengen dat voor een ieder tot de verbeelding spreekt. In een eigentijds decor, met verspringende fotobeelden als achtergrond wordt men meegesleept door Friesland en Canada. Verrassend aan het verhaal is de link naar de kinderen en kleinkinderen van de gastarbeiders, de derde generatie Turken en Marokkanen in Nederland. In het stuk wordt een vergelijking gelegd tussen hen en de kinderen van Nederlandse emigranten in Canada. Het gevoel van ‘nergens thuis horen’ wordt hierdoor goed naar voren gebracht.’

Vanavond is voor de heren dus de premiere in Canada. Het was een grote wens van de acteurs om het stuk ook in Canada op de planken te kunnen zetten, voor Friezen die destijds naar Canada verhuisd zijn. Een aantal bekenden wenst hen in dit filmpje succes:

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook

 

Lees ook:Voorstellingen De Emigrant in Canada groot succes
Lees ook:Stuk! de film vanaf morgen in de bioscoop
Lees ook:Theatervoorstelling gebaseerd op Sietske H. en de dode broer van Minnertsga
Lees ook:Premiere openluchtvoorstelling KatteKwea in Kollumerzwaag wegens slecht weer afgelast
Lees ook:3 september premiere Hebeca

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>