10 vragen aan: Grytz en Grize

Voor de rubriek ’10 vragen aan’ vraag ik regelmatig iemand de hemd van het lijf. Dit kan over heel verschillende onderwerpen gaan. Het kan gaan over Friesland of een Fries onderwerp, maar ik kan ook zomaar iemand met een Friese achtergrond vragen stellen over een heel ander onderwerp. Vandaag is het de beurt aan het muzikale duo Grytz en Grize, oftewel Grytsje Melchers en Douwe van der Werff.

1. Als duo treden jullie al enkele jaren met elkaar op. Omschrijf eens wat maakt dat jullie muzikaal zo goed bij elkaar passen. 

Onze muzikale smaak ligt heel dicht bij elkaar, we houden beide van de ‘echte’ muziek. De voorkeur is heel breed, van de Beatles tot Adele en alles daartussenin. Van goeie oude soul tot de echte rauwe Rock and Roll. Door Douwe ben ik in aanraking gekomen met de muziek uit de jaren 60 en 70, daarin heb ik veel mogen ontdekken. Tegenwoordig worden er nog steeds prachtige liedjes gemaakt, het blijkt dat we ook die beide erg kunnen waarderen. Naast het huidige Engelstalige repertoire (waar we het meest mee optreden) is er ook ons eigen Friestalige repertoire. Hierin vinden we elkaar ook, onze liefde voor de Friese taal is groot. Douwe schrijft de teksten en de muziek. Douwe zegt altijd: ‘ik schrijf dan wel, maar jij bent mijn muze’.

2. In 2016 gaan jullie een muzikale Elfstedentocht doen met elf huiskamerconcerten. Hoe kwamen jullie op dit idee? 

Dat idee is eigenlijk ontstaan naar aanleiding van onze eerder bedachte Tsjerketoer langs kleine kerkjes in Friesland. Dat intieme sfeertje is heel fijn, je bent in direct contact met de mensen, je staat letterlijk heel dichtbij ze. Zo kwamen we op het idee om eens een reeks huiskamer-concerten te organiseren waarin we ook onze eigen Friestalige liedjes ten gehore kunnen brengen. Het leek ons leuk om de huiskamerconcerten te koppelen aan de 11-stedentocht, dus 1 concert in elk van de 11-steden.  We werken hierbij samen met gitarist/bassist Mario Kramer en cellist Carel van Leeuwen. En die 11-stedentocht is niet toevallig, in mei van 2016 fietsen we ook de Friese Elfstedentocht, hoe de invulling precies is dat houden we nog even voor ons, maar muzikaal wordt het zeker!

Foto: Djûra Schraa

3. Wat moeten mensen doen om bij deze huiskamerconcerten aanwezig te kunnen zijn?  

De mensen die hun huiskamer beschikbaar stellen, nodigen zelf hun gasten uit; vrienden en familie bijvoorbeeld. Als mensen daarbij aanwezig willen zijn dan kunnen ze contact met ons opnemen via de mail; dan nemen wij contact op met de betreffende mensen om te kijken of ze aan kunnen schuiven.

4. In 2016 staan er ook nog een aantal optredens van jullie ‘Tsjerketoer’ in de planning. De Tsjerketoer zijn jullie in 2014 begonnen. Komt er nog een vervolg op deze toer langs verschillende kerken? 

We gaan de Tsjerketoer in ieder geval doorzetten gedurende dit jaar. Ik verwacht dat dit ook doorgaat na 2016. Tijdens de Tsjerketoer werken we samen met een gitariste/zangeres, mogelijk gaan we in de toekomst ook werken met eerder genoemde cellist en/of een violist. We nemen zelf initiatief om kerkjes te benaderen maar andersom gebeurt dit ook. Het programma bestaat uit Fries eigen werk en uit Engelstalige covers, het zijn allemaal luisterliedjes en toch vertellen mensen ons dat het zo afwisselend is.

5. Jullie agenda voor 2016 is al behoorlijk volgepland. Hoe verklaren jullie dit succes? 

Dat is een lastige vraag. Ik denk dat wij een gouden formule hebben; de combinatie van een ouwe rot met een jonge zangeres is vrij bijzonder. Onze klik op muzikaal gebied is er ook op persoonlijk gebied, dat zien mensen terug op het podium, we stralen enthousiasme uit.

Ik denk dat je altijd moet zorgen dat het geluid goed is, dat je goed speelt, en dat je zorgt dat mensen een fijne avond hebben, op den duur weten mensen je dan te vinden.

We zijn ijverig en ambitieus, we werken hard en genieten enorm van alle optredens. We zitten altijd in de gezelligheid, we krijgen applaus; we hebben het mooiste vak van de wereld!

6. Komende zomer gaan jullie voor de zesde keer op tournee door Frankrijk. Hoe zien deze ‘Tour de Frances’ er voor jullie uit? 

Ja, de zesde keer al!

Als we in de auto stappen begint het avontuur. We rijden meestal in twee dagen naar het zuiden van Frankrijk. We spelen dan op verschillende campings (van Nederlandstalige eigenaren) en er is altijd een golfclub bij met Engels publiek. In de middag komen we op de camping aan, we zetten beide ons tentje op, spelen wat gitaar, maken een setlijst, bouwen de apparatuur op, eten een hapje en ’s avonds doen we een optreden. Na het optreden eerst alles opruimen en dan drinken we vaak een wijntje met de campinggasten. In de ochtend breken we ons kamp weer op en gaan naar de volgende camping, vaak een paar uurtjes rijden.

Foto: Djûra Schraa

7. Jullie werken vaak samen met andere artiesten. Zitten er nog leuke samenwerkingen aan te komen? 

We hebben een aantal muzikanten om ons heen die met ons samenwerken. Waaronder drummer Tom Luchtenberg, bassist Remco Sikkes, gitarist/bassist Mario Kramer en zangeres/gitariste Alisa Stekelenburg. Sinds kort hebben we ook cellist Carel van Leeuwen in ons ‘team’. Cello is een bijzonder instrument en geeft een bepaalde sfeer aan een nummer; dat geeft ook een ander Grytz & Grize geluid. Dat is spannend, we zullen ervaren hoe dat gaat.

Binnenkort willen we contact zoeken met Friese tekstschrijvers/dichters, dat belooft een interessante  samenwerking te worden. Deze gedichten zal Douwe vervolgens op muziek zetten en dat wordt de basis voor ons nieuwe Friestalige album.

8. In 2013 maakten jullie een Friestalig album. Zijn er ook plannen voor meer Friestalige albums? 

Er wordt gewerkt aan ons derde album, dat zal weer Friestalig zijn. Hierin zoeken we de samenwerking op met Friese tekstschrijvers/dichters zoals hierboven genoemd. Het zal een rustige plaat worden, maar ook dat kan nog veranderen. We hebben vaak veel ideeën, dan is het altijd maar de vraag; wat geeft de meeste inspiratie en wat komt er eerst.

 9. Op 17 april organiseren jullie voor de tweede keer een muziekmarkt, dit keer in Balk. Dat is even heel wat anders dan zelf optreden. Hoe kwamen jullie op het idee om zo’n muziekmarkt te organiseren? 

In onze omgeving kennen we veel muzikanten die wel eens iets ‘over’ hebben. Een gitaar die niet meer gebruikt wordt bijvoorbeeld. Zo kwamen we op het idee om een tweedehands muziekmarkt te organiseren. Dat wás het vorig jaar ook echt; tweedehands instrumenten, tweedehands apparatuur, etc. Dit jaar zal de markt wat breder qua invulling zijn en vragen we ook muziekwinkels om hun spullen te verkopen. Een bijkomend en belangrijk doel van deze markt is ook het bij elkaar brengen van muzikanten. Wie weet ontstaan er leuke contacten. Mensen kunnen zich natuurlijk nog opgeven; graag zelfs!

10. Het moge duidelijk zijn, jullie zijn niet zomaar een duo dat zo en nu en dan eens optreedt, jullie doen nog veel meer dan dat. Hoe zien jullie de toekomst van Grytz en Grize voor jullie? 

De toekomst? Er zijn altijd meer plannen dan tijd, zeggen wij altijd.

We hopen dit jaar weer de 100 optredens te halen! De agenda is alweer behoorlijk gevuld met de ‘normale’ optredens met ons Engelstalig coverrepertoire; met het duo/trio of met de hele band. 2016 begint met de 11-stedentocht langs de huiskamers. Daarnaast gaat ook de Tsjerketoer door. In april de muziekmarkt en in juni organiseren we in de Teatertún in Rijs een Fries festival met de naam ‘Frysk op Riis’. In augustus gaan we weer naar Frankrijk voor onze eigen ‘Tour de France’. Wat het jaar ons verder brengt? Waarschijnlijk veel inspiratie tot nieuwe ideeën!

Meer informatie is te vinden op onze website: www.grytzengrize.nl.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:10 vragen aan: Tryntsje Rinkema – gaat een bijzondere muzikale huwelijksreis doen
Lees ook:Schiermonnikoog en Ameland willen meer samenwerken
Lees ook:Extra Slachtemarathon in 2018
Lees ook:Al meer dan 1400 mensen bezoeken expositie Ids Wiersma
Lees ook:3 november benefietconcert voor getroffenen brand Leeuwarden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>