Bewoners voormalig AZC Vlieland vanavond in De Reünie

Vanavond is er een bijzondere uitzending van De Reünie te zien op NPO 1. In deze uitzending staat het voormalige Asielzoekerscentrum op Vlieland centraal. In 1997 was Vlieland het toneel van protesten tegen de komst van het AZC. Uiteindelijk werd er toch een AZC opgericht waar plaats was voor zo’n honderd vluchtelingen. Bewoners die in 2002 in AZC Vlieland zaten vertellen in De Reünie voor het eerst hun kant van het verhaal, over hoe de band met de lokale bevolking was, wat hun verwachtingen waren en over het vluchten uit eigen land. Ook wordt zichtbaar hoe de bevolking van Vlieland de vluchtelingen uiteindelijk in hun armen sloot.

In De Reünie is onder andere het verhaal te zien van de Servische Bojan, die nog altijd op Vlieland woont. Hij runt een ijssalon en een bioscoop op het eiland. De Bosnische Belma vertelt over hoe zij terugkeerde naar Bosnië maar daar tot de conclusie kwam dat het daar moeilijk integreren is, wanneer je opgroeit bij de Waddenzee. Yaroslav kwam als 11-jarige met zijn ouders naar Vlieland. Zij opa volgde, maar overleed al snel. Yaroslav gaat samen met zijn vader naar het graf van zijn opa op Vlieland, waar ze al enige tijd niet meer zijn geweest. Daar ervaren ze opnieuw de dankbaarheid over dat zijn opa in Nederland begraven is.

De Reünie is te zien om 21.05 op NPO 1.

Foto: © KRO-NCRV 2015

Volg Friesland.blog.nl ook op TwitterFacebook en Instagram!

Lees ook:97 jaar na haar terdoodveroordeling: Wie was Mata Hari?
Lees ook:Zieke 16-jarige neemt duet op met Syb van der Ploeg
Lees ook:Muziekinstrumenten en woordenboeken gevraagd voor noodopvang WTC Leeuwarden
Lees ook:Deelnemer overlijdt tijdens Tri-Ambla Ameland
Lees ook:Sint Jacobiparochie zet zich massaal in voor zieke Emma (3)

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Bewoners voormalig AZC Vlieland vanavond in De Reünie

  1. Dort

    Fantastisch deze aflevering met aandacht voor asielzoekers en nog wel op Vlieland!

      /  
  2. zwanet reinders

    Het was deze keer een wel zeer ontroerende aflevering met de aandacht voor de asielzoekers uit het AZC op Vlieland.De arts is mijn held en Bojan staat voor alles wat een leven waardevol en goed maakt.O.a.ook zijn intens leven met de natuur is prachtig. Ik vind het echter onbegrijpelijk dat deze aflevering moet eindigen met de mooie plaatjes van onze koningin.Duizenden mensen in Argentinie zullen nooit kunnen genieten van kinderen en kleinkinderen.Lees De zaak Zorreguieta van Arnold Karskens.Zij hoefde geen AZC PROCEDURE!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>