Waddeneiland uitgelicht: Schiermonnikoog

www.johannafotografie.nl

Schiermonnikoog, samen met Vlieland het enige Waddeneiland waar autovervoer niet toegestaan is voor toeristen. Het eiland telt 930 inwoners en is daarmee de kleinste van de vijf Nederlandse Waddeneilanden. Hier een to-do-list voor als je het eiland bezoekt.

Fietsen

Op het eiland kan je, in de zomer en in de winter, genieten van fantastische fietstochten. Het eiland is zestien bij vier kilometer, dus het eiland valt in een dag door te fietsen. Onderweg kun je genieten van de prachtige duinomgeving.

Vogels spotten

Op Schiermonnikoog komen veel vogels voor. Zelfs in het hoogseizoen zijn er nog meer vogels dan mensen. Schiermonnikoog is dan ook een rustig eiland, waar de natuur zijn gang mag gaan. Sinds 1989 is Schiermonnikoog een Nationaal Park, wat betekent dat autoverkeer van toeristen niet toegestaan is. Zo’n 20-25% van de landelijke populatie Eidereenden broedt op dit eiland. Andere belangrijke soorten zijn de Lepelaar en de Kleine Zilverreiger. In sommige jaren broeden er behoorlijke aantallen Grote Sterns, Visdieven en Noordse Sterns.

Strand bezoeken

Het strand van Schiermonnikoog is zomers en winters een prachtige plek om even lekker tot rust te komen of uit te waaien. Bij goed weer heb je bovendien prima uitzicht op een groep zeehonden die liggen te zonnen op een zandbank vlak voor het strand. Zomers wordt een groot gedeelte van het strand ook bewaakt, om ongelukken te voorkomen. Omdat Schiermonnikoog toch voornamelijk een eiland is voor de wat rustiger toerist is het nooit hutje-mutje op het strand. Een dagje naar het strand is hier dan ook zeker geen straf!

Vis eten & Speciale koffie drinken

Wat je zeker moet proeven is de ‘Schierse kofje’, een specialiteit van het eiland. Deze koffie is met een speciale kruidenbitter, en is bij vrijwel alle horecagelegenheden op het eiland te bestellen. Bij veel restaurants worden ook veel visgerechten aangeboden, bereid met vis gevangen rondom Schiermonnikoog. Restaurant Brakzand is een aanrader.

Lees ook:Waddeneiland uitgelicht: Terschelling
Lees ook:Thomas Acda getrouwd op Schiermonnikoog
Lees ook:Waddeneiland Griend bekijken via Google Maps
Lees ook:Waddeneiland uitgelicht: Vlieland
Lees ook:10 vragen aan: Monique van Bokkum – woonde anderhalf jaar op Schiermonnikoog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>