Lutz Jacobi legt eed af in het Fries

De Friese PvdA-politica Lutz Jacobi heeft zojuist tijdens de inhuldiging in het Fries de eed afgelegd. Waar alle overige politici ‘Dat beloof ik’ of ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ zeiden, zei Jacobi; ‘Dat ûnthjit ik’. De meningen op Twitter over deze Friese gelofte waren verdeeld, maar officieel is het Fries de tweede landstaal waardoor de eed in deze taal afgelegd mag worden.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook

Lees ook:Tekst over Rens Kroes in eindexamen Frysk
Lees ook:Fryske Google Translate Wike van start
Lees ook:FNP wil Friese taal en cultuur werelderfgoed maken
Lees ook:Enorm onderzoek naar taal in Friesland in 2018
Lees ook:Jongeren uit de Wâlden whatsappen het meest in het Fries

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Lutz Jacobi legt eed af in het Fries

 1. Leo

  Moet kunnen ;)

    /  
 2. Karel

  Belachelijk vertoning. Moet zonodig de aandacht trekken. Hoort niet in de kamer thuis. Lekker in de provinciale staten van Friesland gaan zitten.

    /  
 3. tim

  Waarom nu weer deze actie? een fries is geen nederlander of wat wil ze er mee zeggen? belachelijke vertoning

    /  
 4. Steef

  Het is een mooi gebaar, dat ze de tweede rijkstaal op deze manier onder de aandacht wil brengen. Het is een groot goed ook, dat men het Fries onder de aandacht blijft brengen.

  Echter – gezien de grondwet en de ‘wet gebruik Friese taal in het rechtsverkeer’ – klopt de zin “maar officieel is het Fries de tweede landstaal waardoor de eed in deze taal afgelegd mag worden.” slechts deels.

  In de ‘wet gebruik Friese taal in het rechtsverkeer’ wordt beschreven dat men een eed, belofte, of bevestiging in het Fries mag doen, tenzij de tekst hiervan in/bij de grondwet is vastgelegd, hetgeen bij de inhuldiging van toepassing is.

  In artikel 32 van de grondwet wordt de inhuldiging van de koning beschreven. Hieraan verbonden is de ‘wet beëdiging en inhuldiging van de Koning’, waarin in artikel 1 en 2 de tekst voor zowel de Koning als Kamerleden wordt beschreven.

  Vanwege die wetten en de uitzonderingsregel in de ‘wet gebruik Friese taal in het rechtsverkeer’ had ze het in het Nederlands moeten doen.

    /  
 5. bas

  Een grote schande. Een minachting van ons koningshuis om zo de aandacht voor de friese taal te leggen. Hopelijk treed haar partij (PvdA) hier tegen op.

    /  
 6. ildanach

  Ik vind het geen probleem dat zij op die wijze laat merken dat zij de Friese Nederlanders vertegenwoordigd.dat zij een eed in haar eigen taal uitspreekt geeft het juist grotere waarde dan wanneer ze dat in een voor haar tweede taal zou doen. Dat men er zo’n punt van lijkt te maken vind ik een groter probleem want dat getuigt niet echt van tolerantie

    /  
 7. Thomas

  Misplaatste actie, beschamend voor friezen bovendien.

  Gelukkig kwam het bij de volksvertegenwoordigers uit de caribische rijksdelen niet op om de de eed in het papiamento af te leggen.

    /  
 8. Els

  Wat een zure reacties zeg! Ga je druk maken over belangrijker zaken!
  het was trouwens wel leuk geweest wanneer de volksvertegenwoordigers uit het Caribische gebied het in het Papiamento hadden uitgesproken.

    /  
 9. Koen

  Beschamende vertoning, ook vooral voor de Friezen zelf. Een gebeurtenis die juist moet verbinden grijpt zij aan om zich, en daarmee Friesland zelf, af te scheiden.

    /  
 10. Pulp

  Belachelijk, bah bah wat een chauvenisme en moet weer zonodig opvallen en de aandacht naar zich toe trekken. Ik begrijp uberhaupt niet waarom het Fries als 2e taal wordt gezien. Het is en blijft een mooi dialect,maar meer ook niet. Er is maar 1 taal en dat is de Nederlandse . Volksvertegenwoordigster,ik stem niet meer op u

    /  
 11. Maurice

  Belachelijk, het zorgde ook meteen voor opschudding.

    /  
 12. De jong

  Plaatsvervangende schaamte maakte zich van mij meester door dit vreselijke boerentriengedrag! Echt walgelijk

    /  
 13. Hoeksma

  Erg sterk om het in het Fries te doen. Het is en blijft de officiële tweede Rijkstaal. De opmerking over het Papiamento is misplaats want dat is geen officiële Rijkstaal. Op deze manier laat Jacobi juist zien dat ook alle Friezen achter de eens staan.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>