FNP wil Friese taal en cultuur werelderfgoed maken

De Friese Nationale Partij wil dat de Friese taal en cultuur aangemerkt wordt als immaterieel erfgoed. De FNP neemt het initiatief hiervoor samen met de Duitse zusterpartij SSW, die graag het Nedersaksisch op de werelderfgoedlijst van UNESCO willen zien.

Immaterieel erfgoed

Er wordt momenteel gewerkt aan een lijst met wat vanuit Nederland geplaatst kan worden op de lijst met immaterieel werelderfgoed. Vanuit Friesland is men bezig om de gehele cultuur langs de Waddenzeekust op deze lijst te krijgen.

Wat is de Friese cultuur?

Ikzelf vraag mij sterk af wat deze cultuur precies inhoudt. Welke tradities zijn er nou langs de Waddenzeekust? Wat maakt deze ‘cultuur’ nou uniek? Wat mij betreft is de wens om de Friese cultuur op de werelderfgoedlijst te zetten een beetje overdreven. We zijn nou eenmaal geen Papoea’s en ook geen Tirolers met een duidelijke cultuur. De Friese cultuur is mij 1 groot raadsel. Cultuur in Friesland is er genoeg, maar van een eenduidige Friese cultuur kunnen wij volgens mij niet spreken. Ik hoor het graag als mensen het met mij oneens zijn! Reageer!

Friese taal

De Friese taal op de werelderfgoedlijst daarentegen krijgt wel mijn steun. De Friese taal is een van de oudste talen ter wereld. Deze taal is uniek en ik zie er zeker de voordelen van in als deze beschermd zou worden.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:Gondelvaart op Wielen wil op lijst Nederlands Cultureel Erfgoed
Lees ook:Enorm onderzoek naar taal in Friesland in 2018
Lees ook:Bijzondere routes door Friesland tijdens 11-steden MTB-Xperience
Lees ook:Friese kerstmusical door Aart Staartjes en Rients Gratama
Lees ook:Eerste editie ‘Frysk op Riis’ in de steigers

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “FNP wil Friese taal en cultuur werelderfgoed maken

 1. rosa spier

  Het Fries een van de oudste talen ter wereld? Dat lijkt me sterk. De Eerste Friezen in Noord-nederland zijn jullie voorvaderen namelijk niet. Die waren allang opgeschoven naar het westen.

    /  
 2. Marc van Oostendorp

  ik heb de discussie over die Unesco-lijst niet precies gevolgd, maar er was volgens mij altijd sprake van dat talen expliciet niet tot immaterieel erfgoed konden worden verklaard, omdat daar andere initiatieven voor waren.

    /  
 3. Johanna

  @Marc van Oostendorp Bedankt voor je reactie! Ik ben benieuwd of dat inderdaad zo is, dan kan de FNP het natuurlijk wel shaken.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>