Dokkumer die ‘Jodenzeep’ aanbood op Marktplaats wordt niet vervolgd

De Dokkumer verzamelaar van militaire goederen uit de Tweede Wereldoorlog die op Marktplaats een stuk ‘RIF-zeep’ aanbood wordt niet vervolgd door het Openbaar Ministerie. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Dokkumer geen strafbaar feit gepleegd. De Dokkumer had op Marktplaats een stuk zeep aangeboden. Hij gaf hierbij aan dat dit stuk zeep ‘RIF-zeep’ was. Over dit soort zeep doen de geruchten dat dit zeep is waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen resten van overleden Joodse mensen zouden zijn verwerkt. De AFVN-Bond van Antifascisten had na aanleiding van de advertentie op Marktplaats aangifte gedaan tegen de aanbieder, waarna de politie het stuk zeep in beslag nam voor onderzoek.

Het stuk zeep is door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht en heeft de conclusie getrokken dat de vetten die in de zeep zijn aangetroffen niet te herleiden zijn naar menselijk vet. Wat dat betreft heeft de Dokkumer dus geen strafbaar feit gepleegd. Dat geldt ook voor het ‘opzettelijk beledigend uitlaten over een groep mensen wegens hun ras, godsdienst of levensovertuiging’, aangezien de advertentietekst niet aangemerkt kon worden als beledigend. De Dokkumer had enkel in de advertentie genoemd dat het om een ‘zeer zeldzaam stukje zeep RIF-soap’ ging en hij verwees voor meer informatie naar Google.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:‘Jodenzeep’ naar Nederlands Forensisch Instituut
Lees ook:Aanklacht tegen Dokkumer die ‘Jodenzeep’ aanbood via Marktplaats
Lees ook:Heidepieken handelen via Marktplaats het meest van Friesland
Lees ook:Tryater op zoek naar jonge acteurs
Lees ook:Ongevaarlijke bom opgevist in Dokkum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>