Koning Willem-Alexander naar Leeuwarden voor muurschildering en Gouden Swipe

Bron: Marialouise2015.nl

Hoog bezoek voor Leeuwarden aankomende zaterdag 20 juni! Niemand minder dan Koning Willem-Alexander zal dan een bezoek brengen aan de plek waar 250 jaar geleden zijn voorouder Maria Louise van Hessen-Kassel overleed. De koning brengt het bezoek in het kader van het Maria Louise Jaar. Uiteraard komt de koning niet zonder een speciale opdracht; hij zal een muurschildering onthullen en later op de dag de Gouden Swipe uitreiken aan de winnaar van de harddraverij op het Wilhelminaplein.

Muurschildering

Om 14.00 uur zal Koning Willem-Alexander in het Heer Ivostraatje, vlakbij het Princessehof, een streetart muurschildering van ruim 50 vierkante meter onthullen. De muurschildering is een portret van Maria Louise en haar man, stadhouder Johan Willem Friso. Daarnaast zijn er portretten verwerkt van de huidige tien regerende vorsten van Europa, waaronder Willem-Alexander zelf. Deze tien vorsten zijn allemaal nazaten van Maria Louise.

Gouden Swipe

De traditionele harddraverij vindt zaterdagmiddag plaats op het Wilhelminaplein. Friese paarden en hun ruiters strijden hier op de korte baan om de Gouden Swipe. Voor de deelnemende ruiters is hun deelname dit jaar extra spannend, omdat niemand minder dan Willem-Alexander de Goude Swipe uit gaat reiken. Deze overhandiging heeft ook een mooi historisch tintje; Willem-Alexander treedt hiermee in de voetsporen van Koning Willem I, Koning Willem II, Koning Willem III, Koningin Emma en Koningin Wilhelmina. Zij reikten eerder al eens de Gouden Swipe uit. Koning Willem I was in 1823 de eerste. De harddraverij start om 13.30 uur, prijsuitreiking is om 15.20 uur.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:Eise Eisinga Planetarium krijgt bezoek van Koning en Koningin
Lees ook:Speciale postzegels in kader van Maria Louise Jaar 2015
Lees ook:Koning Willem-Alexander draagt Elfstedenkruisje
Lees ook:Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen naar Friesland
Lees ook:Bezoek koninklijk paar te volgen via de Omrop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>