Toestemming voor ‘ljipaaisykjen’ in Friesland

e³°°° / Nature Photos / CC BY-SA

De bestuursrechter in Leeuwarden heeft vandaag besloten dat het kievitseieren-zoeken dit jaar gewoon door mag gaan. De Faunabescherming had een zaak aangespannen tegen de ‘ljipaaisykers’, omdat volgens het volgens hen te slecht gaat met de kievit om 6307 eieren te kunnen rapen.

In Friesland is er een uitzonderingspositie op cultuurhistorische gronden op de Europese regelgeving wat betreft het zoeken van kievitseieren. Wanneer er een kievitsei gevonden is moet deze vondst doorgesmst worden aan Natuurnetwerk in Vaassen. De ljipaaisyker krijgt dan bericht terug over of het aantal van 6307 eieren al geraapt is of niet en of de zoekers deze dus nog mag rapen.

 

Lees ook:Geen ontheffing voor rapen kievitseieren voor Bond Friese VogelWachten
Lees ook:Eerste kievitsei gevonden, maar niet in Friesland
Lees ook:Het ‘aaisykjen’ is begonnen
Lees ook:Goed ljipaaiseizoen, al 4932 eieren geraapt
Lees ook:Eerste Friese kievitsei gevonden maar onbekend waar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>