Wat weten we nu allemaal over verdachte Jasper S.?

Het is de dag nadat bekend werd gemaakt dat er een verdachte is aangehouden in het onderzoek naar de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra. Stilletjes kan er een balans opgemaakt worden van alle nieuwtjes die ons de afgelopen anderhalve dag ten gehore zijn gekomen. Wat weten we nu precies over de verdachte en zijn aanhouding?

- De verdachte is de 45-jarige boer Jasper S. uit het Friese Oudwoude, dat op zo’n 2,5 kilometer ligt van de plaats waar Marianne Vaatstra destijds is gevonden.

- De verdachte is een blanke man, is getrouwd en heeft twee kinderen. Deze familie is momenteel op een rustige plek ondergebracht.

- Uit het DNA-verwantschapsonderzoek kwam een match van 100%. Dit houdt in dat de verdachte zelf DNA afgestaan heeft. Ook familie van de verdachte heeft DNA afgestaan.

- Uit het tweede DNA-onderzoek dat is uitgevoerd bij de verdachte werd wederom een match gemeten van 100%. Het DNA van de dader is dus gelijk aan dat van de verdachte.

- De man is zondag 18 november bij zijn woning in Oudwoude aangehouden, op het erf, buiten het zicht van zijn familie. De aanhouding is rustig verlopen.

- Het nieuws over de aanhouding van een verdachte werd zondagavond medegedeeld aan de vader van Marianne Vaatstra. Peter R. de Vries bracht via Twitter het nieuws naar buiten.

- Buurtbewoners en bekenden omschrijven de man als een rustige, hardwerkende man.

- Volgens Omrop Fryslân en andere media is de man in 2009 veroordeeld voor joyriden. Toen is de man door een psychiater onderzocht en werd er bij hem een dissociatieve stoornis vastgesteld. Dit is echter nog niet door het Openbaar Ministerie bevestigd.

- Emeritus-hoogleraar psychotraumatologie Onno van der Hart vertelt aan het Algemeen Dagblad dat een dergelijke stoornis kan ontstaan na een heftig trauma. De gebeurtenis is zo heftig dat de persoonlijkheid in delen valt en de persoon verder leeft in een van die persoonlijkheden. Daardoor kan de heftige gebeurtenis weggestopt worden zonder dat ‘de andere persoonlijkheid’ er weet van heeft. Volgens de hoogleraar is het daardoor mogelijk dat de verdachte zich niets van de moord kan herinneren.

- In de persconferentie van maandag 19 november gaf het Openbaar Ministerie en de politie aan zich momenteel te focussen op het zorgvuldig afhandelen van het strafrechtelijk onderzoek.

- De verdachte zit momenteel vast in volledige beperking. Dit houdt in dat de verdachte alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Zijn advocaat is Jan Vlug. Jan Vlug was eerder de advocaat van de klusjesman uit Deventer. De gebroeders Anker lieten eerder al weten de verdachte niet te willen bijstaan vanwege hun eerdere contact met de familie Vaatstra.

- Aankomende donderdag wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter commissaris. Die zal bepalen of de verdachte langer in voorarrest blijft.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter!

Lees ook:18.00 uur persconferentie zaak Vaatstra
Lees ook:Jasper S. legt volledige bekentenis af
Lees ook:Vandaag afgenomen DNA Jasper S. matcht eveneens met daderprofiel
Lees ook:100% match zaak Vaatstra
Lees ook:Anker & Anker weigeren bijstand verdachte zaak Vaatstra

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>