Geen nieuw AZC in Dokkum, AZC Sint Anne sluit deuren

Er zijn steeds minder vluchtelingen die naar Nederland komen voor asiel. In Friesland heeft dit als gevolg dat het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie de deuren moet gaan sluiten en in Dokkum niet een nieuw AZC geopend gaat worden.

Bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is een reorganisatie geweest vanwege de vermindering van het aantal vluchtelingen dat asielaanvraag doet in Nederland. In totaal worden er 3000 ‘bedden’ geschrapt waaronder de 275 plaatsen in Sint Annaparochie. Het asielzoekerscentrum sluit op 1 april 2013 haar deuren. Voor de vijftien werknemers wordt een oplossing gezorgd.

Het COA was de afgelopen jaren nog op zoek naar plaatsen waar nieuwe AZC’s gevestigd konden worden. In Dokkum werd in 2009 het asielzoekerscentrum dat er 13 jaar lang huisvesting bood aan vluchtelingen opgeheven en gesloopt. In 2010 werd er door het college van B&W opdracht gegeven om de mogelijkheden te onderzoeken voor een nieuw asielzoekerscentrum in Dokkum. Het had moeten gaan om duurzame woningen, die ook wanneer opvang niet meer nodig zou zijn, gebruikt zouden kunnen worden voor huisvesting. Vandaag werd bekend dat er definitief niet een nieuw asielzoekerscentrum in Dokkum gevestigd gaat worden.

In Burgum zal in het asielzoekerscentrum een opvangcentrum gecreëerd worden voor uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen. Volgens de wet mogen kinderen die uitgeprocedeerd zijn niet op straat komen te staan en daarom is er opvang nodig. Momenteel zijn er in Burgum 350 bewoners in het asielzoekerscentrum terwijl er plaats is voor 450. Nog in september zullen de eerste verhuizingen plaatsvinden. Overigens zal het centrum niet dienst doen als uitzetcentrum.

 

Lees ook:Bewoners voormalig AZC Vlieland vanavond in De Reünie
Lees ook:#058helpt is overweldigend succes
Lees ook:Drie nominaties voor NL-Awards voor Omrop Fryslân
Lees ook:Er komt een noodopvang voor vluchtelingen in het WTC in Leeuwarden
Lees ook:Sint Jacobiparochie zet zich massaal in voor zieke Emma (3)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>