Bijzondere kralen gevonden in scheepswrak Terschelling

De meeste jutters zullen in hun leven slechts kleine ‘schatten’ vinden op het strand. Voorwerpen zonder economische waarde, maar de moeite van het bewaren waard vanwege het mogelijke verhaal achter de ‘schat’. Afgelopen weekend werd bekend dat vogelaar Sjaak van Dijk op 24 juli een scheepswrak heeft gevonden op de Boschplaat in Terschelling. Daarin zaten witte kralen die mogelijk veel waard zijn.

Inmiddels is bekend geworden dat de kralen hoogstwaarschijnlijk in de achttiende eeuw als betaalmiddel gebruikt werden. In het wrak werd ongeveer een kilo van deze kralen gevonden. Drie Nederlandse deskundigen buigen zich momenteel over de kralen om de waarde ervan te bepalen. De kralen zijn te zien in Museum ‘t Behouden Huys. Het is de bedoeling dat de kralen daar tentoongesteld zullen blijven, ook na het bepalen van de waarde ervan.

Lees ook:Middeleeuwse voorloper van de schaats gevonden in Metslawier
Lees ook:Goed ljipaaiseizoen, al 4932 eieren geraapt
Lees ook:Drie grafkisten gevonden bij werkzaamheden Vitens in Dokkum
Lees ook:Oude voorwerpen taxeren op Kunst & Kitsch-dag Buitenpost
Lees ook:Atoombunker Grou voor het eerst in jaren voor publiek geopend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>