Bezoektip Fryslân voor kinderen: Kameleon Dorp Terherne

Afgelopen weekend maakte ik op uitnodiging van Beleef Friesland en Cherry Picker een reisje door de provincie met als thema: Beleef Friesland: water en méér! Tijdens deze reis wilde Beleef Friesland laten zien wat Friesland zoal te bieden heeft, op het gebied van watersport, maar ook wat er in de watersportgebieden nog meer te beleven valt. Friesland.blog.nl verzamelde tien tips voor jou over wat er te doen valt in deze provincie die deze week online komen. Deel 4: Het Kameleon Dorp in Terherne.

De kinderen van nu lezen de boeken misschien al bijna niet meer, maar het is nog geen twintig jaar geleden dat de boeken van H. de Roos werden verslonden door vele duizenden kinderen, én volwassenen. De avonturen van Hielke en Sietse spreken tot de verbeelding, en het is dan ook niet voor niets dat er inmiddels twee films over de Friese tweeling gemaakt zijn.

Wie de avonturen van Hielke en Sietse niet alleen wil lezen, maar ook zelf wil ervaren, gaat naar Terherne. Het waterrijke dorp heeft een verbondenheid met de Kameleon, die te danken is aan een schoolmeester die vroeger tweemaal daags voorlas uit de Kameleon. Wie het kinderen naar het zin wil maken trekt, met goed weer, naar het Avonturen Eiland. Op dit eiland wordt je ontvangen door een figuur uit de Kameleonboeken, en kan je allerlei avontuurlijke activiteiten doen. Op het eiland willen de initiatiefnemers niet alleen de kinderen lekker laten spelen, maar hen ook op speelse wijze het één en ander bijbrengen. Er wordt teruggegaan naar de basis, en kinderen verteld over de vier elementen: water, aarde, lucht en vuur.

Het leuke van het eiland is dat je er kunt komen met een boerenpraam. Het avontuur begint dus al nog voordat je maar één stap op het eiland hebt gezet.

In Terherne zelf staat de Kameleonboerderij met daarin het dorp Lenten. In de grote schuur van de boerderij is het dorpje Lenten, waar de Kameleonavonturen zich afspelen, nagebouwd met woningen die bijna op ware grootte zijn. Voor de kinderen zijn hier speurtochten te doen, maar ook de ouders en groot-ouders kunnen zich hier prima vermaken. Ook zeer geschikt voor dagen waarin het weer minder avontuur buiten toelaat.

Bron: Kameleonterherne.nl

De Kameleon-uitjes zijn dit jaar door de leden van de ANWB verkozen tot het ‘Leukste uitje van Friesland 2014′.

Zelf was ik echt onder de indruk van de Kameleonboerderij. Wat daar is neergezet is groots, en is echt leuk voor alle leeftijden. Het Kameleon Eiland zagen wij jammer genoeg in de stromende regen, maar ik kan me voorstellen dat dit een heerlijke plek is voor een dagje uit of voor een schoolreisje. Ook het feit dat hier terug wordt gegaan naar de basis spreekt mij heel erg aan. Op die manier onderwijs je kinderen over de natuur, zonder dat zij het idee hebben daar een biologieles voor te volgen.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook

Lees ook:Alle tips Beleef Friesland Water en méér op een rijtje
Lees ook:Doetip: Overnachten in een scheepshuisje in Terherne
Lees ook:Tomkeradio voor Friese peuters nu online
Lees ook:Love Fryslân-letters gevonden in Easterein
Lees ook:Bezoektip: Activiteitenboerderij de Wartenster in Warten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>