97 jaar na haar terdoodveroordeling: Wie was Mata Hari?

Vandaag is het 97 jaar geleden dat Mata Hari, bekend geworden als dubbelspionne tijdens de Eerste Wereldoorlog én als exotisch danseres, ter dood werd veroordeeld vanwege haar rol als dubbelspionne. De straf tegen Margaretha Geertruida Zelle, zoals Mata Hari officieel heette, werd uiteindelijk in oktober 1917 tot uitvoer gebracht.

Margaretha Geertruida Zelle werd op 7 augustus 1876 geboren aan de Kelders in Leeuwarden (het huis waar zij opgroeide is tijdens een grote brand afgelopen jaar verloren gegaan). Nadat haar vader, die een winkel met hoeden runde, failliet ging scheidden de ouders van Margaretha. De vader van Margaretha hertrouwde in Amsterdam. Margaretha kwam daarna bij een oom in Den Haag terecht.

Huwelijk

Toen zij 18 jaar oud was reageerde ze op een contactadvertentie van de twintig jaar oudere KNIL-kapiteint Rudolph MacLeod, waar ze later mee trouwde en mee naar Nederlands Indië vertrok. Ze zouden twee kinderen krijgen: Norman-John en Louise Jeanne. Norman-John overleed echter in 1899, waarschijnlijk aan vergiftiging. Nadat het echtpaar in 1902 huwelijksproblemen kreeg verhuisde het paar weer naar Nederland. In 1907 werd de echtscheiding voltrokken.

Danseres

In Nederlands Indië trad Margaretha voor het eerst op als danseres. Hier gebruikte ze ook voor het eerste de naam ‘Mata Hari’, wat Maleis is voor ‘Oog van de dageraad’. In 1902 was Mata Hari naar Parijs vertrokken waar ze eerst in een circus werkte en later als model voor schilders. Vanaf 1905 was de start van haar danscarrière die haar uiteindelijk ver zou brengen. Ze trad op in steden als Wenen, Monaco, Madrid maar ook in Amerika. Ook al werd ze als danseres bejubeld, het was niet louter positief hoe men over haar sprak. Zo stond ze bekend als een vrouw die mannen financieel uitkleedde.

Dubbelspion?

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kon Mata Hari wegens haar Nederlandse nationaliteit vrij reizen. Op het moment dat de oorlog aan Frankrijk werd verklaard verbleef zij in Berlijn. Hier verkeerde ze in politieke, militaire en politiekringen. Dat, en het feit dat ze veel reisde, trok de aandacht. Op 13 februari 1917 werd Mata Hari in haar hotelkamer in Plaza Athénée door de Fransen gearresteerd op de beschuldiging van spionage en verstandhouding met de vijand. Ze werd uiteindelijk aangeklaagd voor hoogverraad, iets wat zijzelf altijd heeft ontkend en waar de meningen nog altijd over verdeeld zijn. Op 25 juni 1917 werd zij ter dood veroordeeld, wat uiteindelijk op 15 oktober 1917 tot uitvoer werd gebracht.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:Recensie: Tet Rozendals Mata Hari
Lees ook:Veiling van spullen van Mata Hari
Lees ook:Wegens succes meer voorstellingen van Mata Hari door Tet Rozendal
Lees ook:Geboortehuis Mata Hari verwoest bij vernietigende brand Leeuwarden
Lees ook:Fries Museum krijgt het officiële gerechtsdocument met doodvonnis Mata Hari

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>