Pompoenpizza op pompoenfestival Jellum/Bears

Dat pompoenen een reden voor een festival zijn bewijst het dorp Jellum/Bears al jaren. Jellum wordt zelfs het pompoendorp genoemd. Het festival bestaat sinds 1999 en wordt dit weekend voor het eerste gehouden op de locatie Uniastate in Bears. 

Het festival kent een bijzondere historie. In 1999 begonnen Joke en Peter Prins met het telen van siervruchten, waaronder pompoenen. Tijdens een promotieweekend werd hun enorme tuin opengesteld voor publiek en werd tegelijkertijd de oogst verkocht. Dankzij sterk stijgende bezoekersaantallen werd het festival met de jaren steeds groter en speelden ook bewoners van Jellum in op het festival, door ook pompoenen aan de kant van de weg te gaan verkopen. Kinderen deelden op den duur ook mee in de winst door met skelters de gekochte waren van bezoekers bij hun auto te brengen.

Eind 2011 werd besloten om uit te wijken qua locatie. In verband met weersomstandigheden en de grote bezoekersaantallen moest men een nieuwe locatie vinden. In het naastgelegen dorp Bears staat Uniastate. De Uniastate staat bekend om de stalen “luchtspiegeling” van de voormalige state.

Op het festival kan je proeven van pompoensoep en pompoencake. Er is een markt met bijzondere kraampjes, je kunt er schapen drijven en vandaag vindt er een optreden plaats van de Ghanese band Dunekpoe Dance Ensemble. Ook kun je er zelf pizza bakken mét pompoen.

 

 

Lees ook:Verslag pompoenfestival Jellum/Bears
Lees ook:Festival Oldepop wordt verplaatst naar nieuwe datum en locatie
Lees ook:Ondanks succes Notfall Filmfestival geen vervolg
Lees ook:Uittip 23 augustus – Imaginarium Festival Tytsjerk
Lees ook:It Badhûs organiseert sloopfeest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>