Terra Cognita; fotofestival over de mens en natuur

De foto-exposities van Noorderlicht zijn al jaren groot favoriet bij fotografieminnend Noord Nederland. Bovendien staat het fotofestival aangeschreven als onderdeel van de absolute wereldtop als het gaat om fotofestivals wereldwijd. Het negentiende fotofestival van Noorderlicht is vorige week geopend en is nog zichtbaar tot en met 7 oktober. Het thema van dit jaar is Terra Cognita en gaat over hoe de mens en de natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Locaties

Nieuw bij Noorderlicht is de keuze voor de locaties voor het tentoonstellen van de foto’s van meer dan 115 fotografen van over de hele wereld. In principe valt de expositie op te delen in 6 hoofdstukken, waarvan de eerste vier te zien zijn in Museum Belvédère in Heerenveen, het vijfde is te zien in Museum Dr8888 en het laatste Museum Willem van Haren in Heerenveen. Ook in de Blokhuispoort in Leeuwarden is een expositie te zien, dit gaat om een nevenexpositie samengesteld door gastcuratoren.

Expositie verdeeld in 6 hoofdstukken

De tentoonstelling begint buiten aan de voorzijde van Museum Belvédère in een dicht begroeid woud. Buiten is het hoofdstuk The Enchanted Forest te zien. Binnen volgt het hoofdstuk Safe Haven, waar verhalen verteld worden over de natuur als veilige plek voor de mens. Het derde hoofdstuk Inspiration toont gemanipuleerd werk; van bergen die letterlijk de grilligheid van beurskoersen volgen tot werk dat teruggrijpt op de taal van de schilderkunst. Het vierde hoofdstuk is vervolgens weer buiten.

Urban Jungle

In Museum Dr8888 zijn foto’s te zien waarin men laat zien hoe de natuur in stedelijke gebieden een belangrijke rol speelt. Dit hoofdstuk heet Urban Jungle en laat zien hoe de mens verlangt naar natuur.

Natuurrampen

Hoeveel een mens ook in kan grijpen in de natuur, door aanleg van wegen, bruggen en andere veranderingen, nooit zal men de natuur compleet de baas zijn. Dit is te zien in het hoofdstuk Untamed, dat te zien is in Museum Willem van Haren. Beelden van natuurrampen en hoe dit invloed heeft op de mens laten zien hoe nietig de mens uiteindelijk is.

 

Lees ook:Expositie met Instagramfoto’s in Leeuwarden
Lees ook:Expositie op drie locaties met werken van Abe Gerlsma
Lees ook:Noorderlicht krijgt subsidie van 200.000 toegewezen
Lees ook:Veel talent onder 200 inzendingen MUSE
Lees ook:Expositie Aald Hielpen nog tot 1 november te zien in Museum Hindeloopen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>