ANWB helpt Studebaker Buitenpost tijdens Oldtimerelfstedentocht

Sinds 1984 wordt er ieder jaar op de zaterdag na Hemelvaartsdag een Oldtimer Rally verreden langs de Friese Elf Steden. Een prachtige dag voor zowel liefhebbers als bezitters van oldtimers. De Vereniging Studebaker Buitenpost, bestaande uit Buitenposter brandweerlieden en oudbrandweerlieden, grijpen allerlei gelegenheden aan om hun Studebaker uit 1933 aan publiek te laten zien, zo ook deze Oldtimerelfstedentocht. Maar, zoals dat wel vaker gaat met oldtimers, kunnen deze wagens niet altijd geheel zonder pech lange afstanden afleggen. De Vereniging Studebaker Buitenpost is blijkbaar echter lid van de ANWB, waardoor zij na wat hulp van de Wegenwacht hun weg konden vervolgen.

Over de Studebaker Buitenpost

In 1933 werd de Studebaker aangeschaft door de gemeente Achtkarspelen, waarna deze auto dienst deed als auto van de toenmalige burgemeester Pier Eringa. Eringa was vanaf 1917 tot 3 oktober 1945 burgemeester van Achtkarspelen. In de oorlogsjaren werd hij echter door de Duitsers uit zijn functie gezet. De Duitse bezetter vorderde in die tijd ook de drie jaar oude brandweerauto van het korps Buitenpost in, welke later nooit meer terug is gezien. Voor de Studebaker hadden de Duitsers geen interesse. Omdat Achtkarspelen zowel zonder brandweerauto als burgemeester zat, werd de burgemeestersauto in 1942 omgebouwd tot brandweerauto. Tot 1947 deed de Studebaker dienst als blusvoertuig voor het korps Buitenpost. Daarna kwam hij in Drogeham terecht, waar de auto in 1964 werd verkocht. In het begin van de jaren ’90 werd het bij toeval teruggevonden in Brabant, toen was de Studebaker in bezit van de bierbrouwer Dommelsch. De Studebaker werd toen teruggehaald naar Buitenpost.

Onder leiding van Andries Bremer werd de Studebaker opgeknapt en is er een vereniging in het leven geroepen om de Studebaker voor evenementen inzetbaar te houden.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:Nationaal Park Alde Feanen heeft nieuwe voorzitter
Lees ook:Natuurmuseum Fryslân door ANWB-leden uitgeroepen tot Leukste Uitje van Friesland
Lees ook:Natuurmuseum Fryslân ‘Leukste uitje van de provincie Fryslân’ van ANWB
Lees ook:Centrum van Dokkum wordt showroom met historische vervoersmiddelen
Lees ook:Voorverkoop VV Buitenpost – SC Heerenveen van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>