Bezoektip Sneek: Weduwe Joustra

Afgelopen weekend maakte ik op uitnodiging van Beleef Friesland een reisje door de provincie met als thema: Beleef Friesland: water en méér! Tijdens deze reis wilde Beleef Friesland laten zien wat Friesland zoal te bieden heeft, op het gebied van watersport, maar ook wat er in de watersportgebieden nog meer te beleven valt. Friesland.blog.nl verzamelde tien tips voor jou over wat er te doen valt in deze provincie die deze week online komen. Deel 2: Weduwe Joustra in Sneek.

Wie aan Friesland denkt, denkt aan Beerenburg. Één van de bedrijven die deze sterke drank maakt is Weduwe Joustra uit Sneek, een familiebedrijf waar inmiddels al zes generaties aan het roer hebben gestaan. We worden ontvangen door Heleen Sonnenberg, de zesde generatie. Het bedrijf bestaat dit jaar 150 jaar, en heeft in al die jaren altijd in hetzelfde pand gezeten.

In het pand is een karakteristieke slijterij en proeflokaal, waar nog een ouderwets drankorgel staat dat vanwege regelgeving niet meer gebruikt mag worden. Daarboven is de zolder. Tot 1960 woonde de familie in dit bovenhuis. Het bovenhuis werd al snel een zolder waar alles wat even niet nodig was gedumpt werd. In 2003 besloot Heleen Sonnenberg de zolder maar eens flink op te ruimen, waarbij ze allerlei oude stukken van het bedrijf en de familie vond. In 2004 werd het bovenhuis verbouwd, en sindsdien doet het dienst als klein museum over het bedrijf, waar tevens geproefd kan worden van verschillende soorten Beerenburg. Het leuke van dit museum is dat je echt het gevoel hebt dat je bij de Weduwe de zolder oploopt.

Wij krijgen een Beerinnenburg aangeboden. De Beerinnenburg is een iets mildere variant van de beroemde Beerenburg; er is honing stroop aan toegevoegd waardoor het kruidenlikeur minder heftig smaakt. In eerste instantie werd deze Beerinnenburg bedacht voor de vrouw, maar inmiddels wordt de drank evenveel gedronken door mannen als vrouwen.

Bijzonder dit jaar is het 150-jarig bestaan van het familiebedrijf. Wegens dit bijzondere jubileum komt Weduwe Joustra met een Beerenburg dat maar liefst vijftien jaar heeft staan te trekken, iets wat nog nooit eerder gedaan is. Er is een beperkte oplage van 1700 kruiken, die allemaal genummerd zijn. Het eerste kruikje is aangeboden aan de Commisaris van de Koning. De eerste 1200 kruikje zijn door middel van voorinschrijving gekocht, de overige 500 kruiken gaan de vrije verkoop in. De Beerenburg kost 35 euro en is verkrijgbaar in de webshop van Weduwe Joustra, zolang de voorraad strekt.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook

 

Lees ook:Tips voor uitjes in en om Sneek
Lees ook:Alle tips Beleef Friesland Water en méér op een rijtje
Lees ook:29 september opening streekproductenwinkel Priuw
Lees ook:De Heeren van Rinsma opent vandaag in Gorredijk de deuren
Lees ook:Bezoektip: Volg een kookworkshop bij Lokaal 55 in Sneek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>