Het Friese paard centraal in vijfdelige documentaire ‘It Swarte Goud’

Het Friese paard wordt ook wel ‘it swarte goud’ genoemd. Over de hele wereld is het paard geliefd. Koningshuizen houden van het paard, de dieren spelen in Hollywoodfilms en inspireren kunstenaars en circusartiesten tot spectaculaire voorstellingen. Over dit prachtige dier is een vijfdelige documentaire gemaakt genaamd ‘It Swarte Goud’. In deze documentairereeks wordt een antwoord gezocht op de vraag: ‘Waarom is het Friese paard zo bijzonder?’ Deze Fryslân DOK is te zien vanaf zondag 3 april.

Zestig jaar geleden waren er nog maar enkele ‘Friezen’ over. De dieren waren door de komst van de tractor niet meer nodig op het land. Vandaag de dag zijn er echter zo’n 70.000 Friese paarden, die geroemd worden om hun schoonheid, kracht, uitstraling, karakter en de diepzwarte huid.

Maar hoe bleef en blijft het ras overeind? Waarom reed Zorro op een Fries en waarom heeft thrillerschrijver Dan Brown Friese paarden? De documentaireserie It Swarte Goud vertelt over de geschiedenis, toekomst, passie, keuringen, gebruiken en het succes van het Friese paard.

Fryslân DOK: It Swarte Goud (Het Zwarte Goud)
Deel 1: Fan alle tiden (Van alle tijden), op zondag 3 april vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 2 april om 15.30 uur en zondag 3 april om 13.00 uur op NPO 2.

Deel 2: Yn ‘e groei (In de groei), op zondag 10 april vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 9 april om 15.30 uur en zondag 10 april om 13.00 uur op NPO 2.

Deel 3: Yn ‘e krêft (In de kracht), op zondag 17 april vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 16 april om 15.30 uur en zondag 17 april om 13.00 uur op NPO 2.

Deel 4: Rispinge (Oogst), op zondag 24 april vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 23 april om 15.30 uur en zondag 24 april om 13.00 uur op NPO 2.

Deel 5: De blik foarút (De blik vooruit), op zondag 1 mei vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 30 april om 15.30 uur en zondag 1 mei om 13.00 uur op NPO 2.

Volg Friesland.blog.nl ook op TwitterFacebook en Instagram!

Lees ook:Fryslân DOK van 6 september in teken van Eelke Lok
Lees ook:Omrop Fryslân maakt zich op voor Friese derby
Lees ook:Gaat de beker naar Harkema? Volg de wedstrijd live op radio en tv
Lees ook:Toespraak PC-voorzitter wordt live uitgezonden op Omrop Fryslân
Lees ook:Paard mishandeld bij Burgum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>