Autocrossdocumentaire Rûchhouwers te zien op Omrop Fryslân

Wie geen kaartjes heeft weten te scoren voor de autocrossdocumentaire ‘Rûchhouwers’, die onlangs werd vertoond in de bioscoop in Leeuwarden, kan nu alsnog de documentaire bekijken. Deze Fryslân DOK van filmmaker Wilfried Bijma gaat in twee delen vertoond worden op Omrop Fryslân.

Rûchhouwers 

Rûchhouwers gaat over de ruige types die aan de verschillende soorten autocross doen. In Friesland trekken de autocross-evenementen veel liefhebbers. In de documentaire wordt de sport in al zijn facetten bekeken. Veel crossers leven voor hun sport. Zijn ze niet op de baan aan het racen, dan zijn ze wel in hun garages om hun auto’s klaar te maken voor de wedstrijden. Van alle vormen is de Banger-cross het meest extreem en spectaculair. In de documentaire wordt de uit Damwâld afkomstige Sybo Huizinga gevolgd. Hij rijdt met zijn team zo’n vijftig auto’s per jaar in de prak. Ook worden Stockcar F1-rijders gevolgd.

De Hûnekop

In de documentaire is ook een rol weggelegd voor de ban De Hûnekop. Zanger Emiel Stoffers schreef een lied over het afscheid van zijn Mercedes. Na het afschaffen van het belastingvrij rijden voor auto’s ouder dan 25 jaar, stelde hij zijn oldtimer beschikbaar voor de Banger-sport.

Crowdfunding

Voor de documentaire is begin vorig jaar met een crowdfunding-actie 15.000 euro opgehaald. Meer informatie over de documentaire is te vinden op www.ruchhouwers.nl en op www.facebook.com/Ruchhouwers.

Omrop Fryslân en NPO 2

Deel 1 van Rûchhouwers is te zien op zondag 7 juni om 17.00 uur op Omrop Fryslân. Daarna wordt het vanaf 18.10 uur ieder uur herhaald. Ook is Rûchhouwers te zien op zondag 7 juni om 12.25 en donderdag 11 juni om 14.00 uur op NPO 2.

Volg Friesland.blog.nl ook op Twitter en Facebook!

Lees ook:Kijktip: Fryslân DOK: Hoe Metallica De Westereen op z’n kop zette
Lees ook:Genoeg geld ingezameld voor documentaire Rûchhouwers over autocross
Lees ook:Fryslân DOK van 6 september in teken van Eelke Lok
Lees ook:Al meer dan 50% binnen voor autocrossfilm ‘Rûchhouwers’
Lees ook:Drie nominaties voor NL-Awards voor Omrop Fryslân

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>